Rozgrzewające herbaty na zimę

Z okazji zimy postanowiłam pokombinować trochę z dodatkami do herbaty. Początkiem tych eksperymentów stała się herbata egipska, w której się zakochałam! Jak tylko mam okazję, zamawiam ją na mieście. Zależało mi też na tym, aby jak najwierniej odtworzyć jej smak w domowych warunkach. I tak od herbaty do herbaty zaczęły powstawać różne kombinacje, których przepisami podzielę się dzisiaj z Wami


HERBATA A'LA EGIPSKA (porcja na dwa kubki)

  • łyżka herbaty czarnej liściastej
  • pół laski cynamonu
  • 3-4 ziarenka suszonego kardamonu


HERBATA Z IMBIREM (porcja na jeden kubek)

  • ulubiona herbata (w saszetkach, liściasta - obojętnie)
  • 4 cieniutkie plasterki świeżego imbiru
  • plasterek limonki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka miodu

Obieramy korzeń imbiru, kroimy plasterki. Herbatę z imbirem zalewamy gorącą wodą. Kiedy się zaparzy, dodajemy plasterek limonki i słodzimy miodem oraz cukrem trzcinowym. Oczywiście można użyć cytryny i zwykłego cukru, ale limonka i cukier trzcinowy nadadzą herbacie nieco innego, ciekawszego smaku.Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem w dzbanku. Czekamy, aż herbata porządnie się zaparzy. Rozlewamy do kubków, słodzimy do smaku. 

HERBATA MALINOWA (porcja na jeden kubek)

  • ulubiona herbata (najlepiej sypana)
  • łyżeczka suszu malinowego
  • sok malinowy
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • plasterek cytryny

Herbatę i susz zaparzamy w kubku. Dodajemy porcję soku malinowego, miód i cytrynę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox