Okres chorobowy więc pomyślałam, że napiszę jak radzę sobie z przeziębieniem. Dodatkowo wpis będzie dotyczył tylko pożywienia, więc może być szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, które mają ograniczone możliwości brania leków.
Kiedy mnie dopada przeziębienie najmniej mam ochotę na gotowanie i zastanawianie się, co zjeść. Wydaje się to być ogromnym wysiłkiem. Ponadto, zmagając się z problemami jelitowymi, muszę być bardzo świadoma swojej diety i uważać na to, co jem.
Tak naprawdę każdy powinen wybierać jedzenie z głową codziennie, ale warto pamiętać, że nasz organizm w czasie choroby potrzebuje szczególnej opieki. Nie należy go zaniedbywać. Spożywając właściwe produkty, możemy wspomóc nasz organizm w walce z infekcją i przyspieszyć proces leczenia. Dlatego zapraszam Was od razu do dyskusji też po postem i polecanie swoich sposobów!
Dieta na przeziębienie – co warto jeść, aby wspomóc organizm?
Zastanawiałam się nad tym, wpisując hasło w wyszukiwarkę i natknęłam się na kilka artykułów. Moim zdaniem, były one pełne ogólników o bilansowaniu posiłków, witaminie C, D, omega-3, probiotykach, innych witaminach itd.
Oczywiste jest, że zdrowe odżywianie jest ważne, zwłaszcza w czasie przeziębienia, ale dla mnie zdrowa dieta to codzienność. W tym artykule chcę skupić się na tym, co zmieniam w mojej diecie podczas przeziębienia, aby złagodzić jego objawy i przyspieszyć powrót do zdrowia oraz dlaczego.
Zainspirowana medycyną ludową, postanowiłam zwrócić uwagę na produkty, które mogą pomóc w osuszaniu organizmu z nadmiaru śluzu czyli moim wiecznym problem z katarem w czasie przeziębienia i flegmą. Piszę o tym co stosuję u siebie i co mi pomaga. Ale wiem, że zwolennicy medycyny opartej na dowodach naukowych (evidence based medicine) mogą być sceptyczni, jednak naprawdę warto mieć otwarty umysł.
Zacznijmy od najmniej kontrowersyjnych - produkty takie jak imbir czy kurkuma, ich właściwości są dobrze przebadane i potwierdzone.
Kasza jaglana na przeziębienie
Jednym z produktów, który staje się dla mnie kluczowy w czasie przeziębienia, jest kasza jaglana. Pomaga ona w redukcji nadmiaru wydzieliny. Warto mieć zawsze pod ręką kilka pomysłów na przygotowanie kaszy jaglanej, aby była smaczna i nie nudziła się zbyt szybko:
- Imbirowy koktajl jaglany – Składniki: 1 banan, pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, szklanka mleka lub napoju roślinnego, około 1,5 cm obranego korzenia imbiru, łyżka siemienia lnianego, opcjonalnie łyżka syropu klonowego czy kurkumy.
- Jaglanka z owocami - kaszę jaglaną (1/4 szklanki) przepłukujemy i gotowujemy w szklance mleka podajemy z ulubionymi owocami czy musami, u mnie mus jabłko-gruszka + kawałki banana
- Kasza jaglana z warzywami – idealna na obiad lub kolację. Możemy ją przygotować z różnych warzyw, np. cebuli, czosnku, suszonych pomidorów, papryki, szpinaku, gotowanej ciecierzy., doprawiamy sosem sojowym i ziołami.
- Rozgrzewający krupnik jaglany
- Owocowy budyń jaglany – Można przygotować z różnych owoców, np. malin, truskawek, fig, duszonych jabłek.
Inne produkty zmniejszające wydzielinę
- kalafior,
- brokuł,
- imbir,
- cytrusy,
- seler naciowy,
- cebula,
- czosnek,
- ananas,
- gruszki.
Ciepłe posiłki w diecie na przeziębienie
- Czosnek jako środek przeciwwirusowy, który może pomóc przy przeziębieniach, grypie i żołądkowej grypie.
- Miód jest antybakteryjny i doskonale sprawdza się w walce z infekcjami. Jest doskonały na przeziębienia, grypę, kaszel i ból gardła. Inne ważne pochodne to pyłek i pierzga pszczela!
- Kurkuma jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga zwalczać stany zapalne. Jest idealna na przeziębienia, zatory, ból głowy i ból gardła.
- Bez czarny i aronia są bogate w witaminy A i C, pomagają wzmacniać układ odpornościowy organizmu.
- Imbir jest bogaty w witaminę C i magnez, świetnie sprawdza się przy przeziębieniach, kaszlu i zatkanych zatokach.
- Cytryny są pełne witaminy C zawartej w soku i przeciwutleniaczy w skórce. Są antybakteryjne i przeciwwirusowe - co jest świetne na przeziębienia i grypę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz