Naturalna dieta na przeziębienie

Okres chorobowy więc pomyślałam, że napiszę jak radzę sobie z przeziębieniem. Dodatkowo wpis będzie dotyczył tylko pożywienia, więc może być szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, które mają ograniczone możliwości brania leków.


Kiedy mnie dopada przeziębienie najmniej mam ochotę na gotowanie i zastanawianie się, co zjeść. Wydaje się to być ogromnym wysiłkiem. Ponadto, zmagając się z problemami jelitowymi, muszę być bardzo świadoma swojej diety i uważać na to, co jem.


Tak naprawdę każdy powinen wybierać jedzenie z głową codziennie, ale warto pamiętać, że nasz organizm w czasie choroby potrzebuje szczególnej opieki. Nie należy go zaniedbywać. Spożywając właściwe produkty, możemy wspomóc nasz organizm w walce z infekcją i przyspieszyć proces leczenia. Dlatego zapraszam Was od razu do dyskusji też po postem i polecanie swoich sposobów!


Dieta na przeziębienie – co warto jeść, aby wspomóc organizm? 

Zastanawiałam się nad tym, wpisując hasło w wyszukiwarkę i natknęłam się na kilka artykułów. Moim zdaniem, były one pełne ogólników o bilansowaniu posiłków, witaminie C, D, omega-3, probiotykach, innych witaminach itd.

Oczywiste jest, że zdrowe odżywianie jest ważne, zwłaszcza w czasie przeziębienia, ale dla mnie zdrowa dieta to codzienność. W tym artykule chcę skupić się na tym, co zmieniam w mojej diecie podczas przeziębienia, aby złagodzić jego objawy i przyspieszyć powrót do zdrowia oraz dlaczego.


Zainspirowana medycyną ludową, postanowiłam zwrócić uwagę na produkty, które mogą pomóc w osuszaniu organizmu z nadmiaru śluzu czyli moim wiecznym problem z katarem w czasie przeziębienia i flegmą. Piszę o tym co stosuję u siebie i co mi pomaga. Ale wiem, że zwolennicy medycyny opartej na dowodach naukowych (evidence based medicine) mogą być sceptyczni, jednak naprawdę warto mieć otwarty umysł.

Zacznijmy od najmniej kontrowersyjnych - produkty takie jak imbir czy kurkuma, ich właściwości są dobrze przebadane i potwierdzone.


Kasza jaglana na przeziębienie

Jednym z produktów, który staje się dla mnie kluczowy w czasie przeziębienia, jest kasza jaglana. Pomaga ona w redukcji nadmiaru wydzieliny. Warto mieć zawsze pod ręką kilka pomysłów na przygotowanie kaszy jaglanej, aby była smaczna i nie nudziła się zbyt szybko:

  • Imbirowy koktajl jaglany – Składniki: 1 banan, pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, szklanka mleka lub napoju roślinnego, około 1,5 cm obranego korzenia imbiru, łyżka siemienia lnianego, opcjonalnie łyżka syropu klonowego czy kurkumy.
  • Jaglanka z owocami - kaszę jaglaną (1/4 szklanki) przepłukujemy i gotowujemy w szklance mleka podajemy z ulubionymi owocami czy musami, u mnie mus jabłko-gruszka + kawałki banana
  • Kasza jaglana z warzywami – idealna na obiad lub kolację. Możemy ją przygotować z różnych warzyw, np. cebuli, czosnku, suszonych pomidorów, papryki, szpinaku, gotowanej ciecierzy., doprawiamy sosem sojowym i ziołami.
  • Rozgrzewający krupnik jaglany
  • Owocowy budyń jaglany – Można przygotować z różnych owoców, np. malin, truskawek, fig, duszonych jabłek.


Inne produkty zmniejszające wydzielinę

Do innych produktów, które pomagają w walce z nadmiarem śluzu, należą:
  • kalafior, 
  • brokuł, 
  • imbir, 
  • cytrusy, 
  • seler naciowy, 
  • cebula, 
  • czosnek, 
  • ananas, 
  • gruszki. 
Gdy walczymy ze śluzem warto unikać ciężkostrawnego mięsa, nabiału, białego pieczywa, cukru i jego pochodnych, smażonych produktów, soi i kukurydzy.

Ciepłe posiłki w diecie na przeziębienie

Podczas przeziębienia stawiam na ciepłe, dobrze przyprawione posiłki. Do zup i potrawek warto dodawać imbir, kurkumę i cynamon, ale uważać na chili, jeśli mamy podrażnione gardło.

Możemy też sięgać po sprawdzone składniki ludowe

  • Czosnek jako środek przeciwwirusowy, który może pomóc przy przeziębieniach, grypie i żołądkowej grypie.
  • Miód jest antybakteryjny i doskonale sprawdza się w walce z infekcjami. Jest doskonały na przeziębienia, grypę, kaszel i ból gardła. Inne ważne pochodne to pyłek i pierzga pszczela!
  • Kurkuma jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga zwalczać stany zapalne. Jest idealna na przeziębienia, zatory, ból głowy i ból gardła.
  • Bez czarny i aronia są bogate w witaminy A i C, pomagają wzmacniać układ odpornościowy organizmu.
  • Imbir jest bogaty w witaminę C i magnez, świetnie sprawdza się przy przeziębieniach, kaszlu i zatkanych zatokach.
  • Cytryny są pełne witaminy C zawartej w soku i przeciwutleniaczy w skórce. Są antybakteryjne i przeciwwirusowe - co jest świetne na przeziębienia i grypę.


Czosnek i cebula na przeziębienie

Nie są moimi sprzymierzeńcami, gdyż podrażniają jelita, ale nie można zapominać o czosnku i cebuli, które wzmacniają odporność i pomagają w walce z infekcjami. Słynny syrop na kaszel z cebuli jest bardzo skuteczny i tani!

Imbir na przeziębienie

Imbir to mój ulubiony sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem. Dodaję go do herbat, naparów, koktajli, a nawet do wody.


Napoje podczas przeziębienia

Polecam picie dużo wody, naparów imbirowych oraz Złotego mleka (przepis). Dobre są również napary ziołowe, takie jak lipa.

Kisiel lniany na podrażnione gardło

Tabletki naturalne typu tymianek i podbiał są super, ale co jeśli nie mamy ich pod ręką. Kisiel lniany (przepis) – świetnie nawilża gardło i łagodzi jego podrażnienia.

Na koniec oczywista oczywistość - SEN

Kiedy nie możesz się wyspać, trudno by Twój organizm się regenerował. U mnie to duży problem, ale jak już kiedyś pisałam, świetnie reguluje mi sen melatonina - tutaj opisałam moją historię.

Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Wam szybko wrócić do zdrowia, gdy przeziębienie Was dopadnie. Trzymajcie się zdrowo!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox