5 szybkich i prostych przepisów na świąteczne wegańskie słodycze

Święta tuż, tuż, a wraz z nimi przedświąteczny zawrót głowy. W pogoni za prezentami, przygotowaniami i dekoracjami, czas na słodkości może wydawać się luksusem, na który brakuje chwili. Ale nie martwcie się! Mam dla Was coś specjalnego - przepisy na szybkie, wegańskie świąteczne słodkości, które zachwycą Waszych gości!

1. Cynamonowe Ciasteczka (Wegańskie)

Zapach cynamonu i słodycz ciasteczek? Brzmi jak święta! Wegańska wersja to połączenie mąki, oleju kokosowego, cukru trzcinowego, proszku do pieczenia, cynamonu i trochę mleka roślinnego. Wyrabiamy, wycinamy, pieczemy i... voilà!


Składniki (ok. 30 sztuk): 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 100g margaryny
  • 80g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie- 1 łyżka musu jabłkowego 

  • lukier

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm. Przy pomocy foremek wyciąć ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Upieczone i ostudzone przyozdobić lukrem.


2. Wegańskie Babeczki Oreo z Kremem Kokosowym i Malinami

Kto nie lubi Oreo? Wegańska wersja tych babeczek to rozdrobnione ciastka Oreo, olej kokosowy na spód, a na wierzch puszysty krem z mleka kokosowego i świeże maliny. Proste i pyszne!



Składniki (na ok. 4 babeczki):

  • 1 paczka ciastek Oreo (200g) (lub podróbek, ale upewnij się, że są wegańskie)
  • 1/2 kostki wegańskiej margaryny lub 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (schłodzonego przez noc)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
  • świeże maliny
Przygotowanie:

Ciastka Oreo rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. Wegańskie masło rozpuścić i dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać masę i przełożyć do formy na muffinki, formując "miseczki" na krem. Włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

Tymczasem przygotuj krem kokosowy. Schłodzone mleko kokosowe ubij na sztywną masę, dodając stopniowo syrop klonowy do smaku. Ubijaj, aż krem stanie się puszysty i gładki.

Wyjmij spody babeczek z zamrażalnika i wypełnij je kremem kokosowym. Na wierzchu ułóż świeże maliny


3. Gorąca Czekolada na Mleku Roślinnym

Idealna na zimowe wieczory. Wegańska czekolada, mleko roślinne według wyboru, szczypta cynamonu i gotowe. Dla dodatkowej słodyczy można dodać wegańskie pianki marshmallow.

Wszystkie składniki wystarczy rozpuścić razem w garnku lub mikrofalówce

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 300 ml mleka roślinnego
  • opcjonalnie cynamon, wanilia,
  • przyprawa do piernika


4. Krakersy w lukrze

Krakersy zanurzone w wegańskim lukrze i posypane kolorowymi posypkami. To nie tylko słodkość, ale i świąteczna dekoracja! Połączenie słono-słodkie czy słodko wytrawne was zaskoczy!


5. Banan w Polewie Czekoladowej

Plasterki banana na patyczku, obtoczone w roztopionej wegańskiej czekoladzie i posypane kruszonymi orzechami lub kokosem. Prosto, zdrowo i przepysznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox