Pierniczki bez jajek, cukru dla dzieci i alergików

Zaczynamy świąteczne wpisy! Na pierwszy ogień coś naprawdę wyjątkowego - przepis na pierniczki, które są idealne dla osób z alergiami. Jak wiemy, okres świąteczny to czas, kiedy chcemy cieszyć się pysznymi wypiekami, ale dla niektórych z nas, ze względu na alergie czy nietolerancje pokarmowe, nie jest to takie proste. Dlatego postanowiłam stworzyć przepis na pierniczki bez jajek, miodu i cukru, które będą bezpieczne dla większości alergików, a przy tym równie pyszne!


Jeśli szukasz tradycyjnych pierników, które zawsze się udają zajrzyj: proste pierniczki, które zawsze się udają

Dla wielu z nas, pierniczki to nieodłączny element świąt. Ich korzenny aromat i słodycz to coś, co przywołuje wspomnienia i tworzy świąteczną atmosferę. Jednak tradycyjne przepisy często zawierają składniki, które są problematyczne dla osób z alergiami pokarmowymi - jajka, miód, czy cukier. Dlatego dzisiaj chcę Wam pokazać, że można stworzyć coś równie magicznego, bez użycia tych alergenów.


Zanim przejdziemy do przepisu, chciałabym podzielić się z Wami kilkoma refleksjami na temat alergii pokarmowych. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zmaga się z różnego rodzaju alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Jest to wyzwanie, zarówno dla osób cierpiących na alergie, jak i dla ich rodzin czy dietetyków. Przygotowanie posiłków, które są bezpieczne, zdrowe i jednocześnie smaczne, może wydawać się trudne, ale wiem, że z odpowiednią wiedzą i trochę kreatywności, jest to jak najbardziej możliwe.


Tworząc ten przepis, chciałam, aby te pierniczki były nie tylko bezpieczne dla alergików, ale również smaczne dla wszystkich. Zazwyczaj, alergia jednego z członków rodziny - dziecka czy partnera wpływa na nas wszystkich dookoła. Muszą być smaczne, żebyśmy razem chętnie je jedli jako alternatywę tradycyjnych pierników, bo przecież święta to czas, kiedy chcemy dzielić się radością, także przy stole. 

Niezależnie od tego, czy masz alergie, czy po prostu chcesz wypróbować coś nowego, te pierniczki z pewnością przypadną Ci do gustu.


Co więcej, przygotowanie tych pierniczków to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną. Dzieci z radością pomogą w wyrabianiu ciasta i dekorowaniu ciasteczek. To wspaniała okazja, by nauczyć je, że gotowanie może być zabawą i że istnieją smaczne alternatywy dla tradycyjnych przepisów.

Nadszedł więc czas, aby przejść do konkretów i odkryć, jak przygotować te wyjątkowe świąteczne pierniczki. Oto przepis, który jest prosty, zdrowy i co najważniejsze - przepyszny! Zapraszam Was do kuchni pełnej świątecznych aromatów, bez obaw o alergie. Gotowi? Zaczynamy!

wegańskie pierniczki bez jajek dla alergików

Składniki:

  • 150g dojrzałego banana (po obraniu ze skórki)
  • 150g powideł śliwkowych bez cukru
  • 30g mieszanki przypraw do piernika
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kakao - 1 łyżka
  • 30g miękkiego masła lub margaryny roślinnej
  • 400g mąki (może być pszenna typ 500 lub orkiszowa jasna typ 620-740)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Instrukcje:

  1. Rozgnieć banana widelcem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Jego konsystencja powinna być elastyczna.
  3. Lekko podsyp mąką blat, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawaj pierniczki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  5. Umieść pierniczki na blasze i piecz przez 7-9 minut.


Basze pierniki będą wolne od zbędnego cukru i słodzików oraz jajek. Są doskonałe zarówno dla najmłodszych, jak i dla osób z alergiami. 


WAŻNE:  Pamiętajcie, by wybrać przyprawę do piernika i powidła śliwkowe bez dodatku cukru. 

Przy założeniu, że z tego ciasta uzyskacie 40 pierniczków, każdy z nich będzie miał mniej niż 60 kcal!

1 komentarz:

Adbox