Najlepsze wegańskie babeczki czekoladowe bez jajek
Lub w mojej ulubionej wersji wegańskie babeczki czekoladowe z wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).
Muffinki czekoladowe bez jajek
Nie kłamię - są najlepsze.
Proste i szybkie.
Odpowiednie dla alergików - bez mleka, bez masła, bez jajek, a do tego nie mają w składzie banana, co jest miłą odmianą w wegańskich wypiekach ;)
Banan w wegańskich wypiekach to mój osobisty koszmar. Jest wszędzie, tak jak masło orzechowe. Oba składniki lubię, ale ile razy można jeść ciasteczka z masłem orzechowym i bananem? Chlebek bananowy i kolejną tartę banan masło orzechowe? Także dzisiaj wegańskie babeczki czekoladowe bez banana.
Robi się je błyskawicznie i nie trzeba wyszukanych składników. Zrobisz je w 15-20 min zanim przyjdą goście i wyciągniesz świeżutkie zanim podasz gościom kawę.
Robiłam je tyle razy, że nie umiem policzyć i zawsze wychodzą perfekcyjne.
muffinki bez jajek dla dzieci
Nie zawsze daję mąkę pszenną, czasem mieszam kubek zwykłej i pół kubka pełnoziarnistej. Jak mam ochotę na mniej słodką wersję - zastępuję cukier biały brązowym. Wersja z erytrytolem też wyszła smacznie, chociaż mogłam dać go ciut więcej ;)
Nie przedłużając czas na przepis!
Wegańskie babeczki czekoladowe
Kubek ok. 250 ml
- 1,5 kubka mąki
- 0,5 kubka cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 kubka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu (balsamiczny lub jabłkowy)
- 1 kubek zimnej wody
- kilka kostek czekolady gorzkiej pokrojonych na drobne kawałki (lub czekoladowe dropsy do wypieków)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- (inne wersje: z orzechami laskowymi lub włoskimi, polane gorzką czekoladą z posypką oreo, albo lukrem i cukrową posypką, wersja świąteczna z żurawiną, przyprawą korzenną albo tylko z cynamonem i cukrowymi śnieżynkami, idealne na każdą porę roku - tylko nie wszystko na raz!)
- Od razu nagrzewam piekarnik na 180 st. C
- Suche składniki mieszamy razem w misce - mąkę, cukier, kakao, sól i sodę oczyszczoną. Opcjonalnie dajemy nasz dodatek.
- Dodajemy składniki mokre i mieszamy (Można mikserem z końcówką do ciasta, ale mi się nawet nie chce go wyciągać, bo składniki szybko się łączą na jednolitą masę).
- Ciasto przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy 25 min.
- Zgodnie z przepisem, bez zmian.
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Przygotuj foremki na babeczki, np. silikonowe lub wyłożone papilotkami.
- 1,5 kubka mąki, 0,5 kubka cukru, 3 łyżki kakao, szczyptę soli i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Mieszaj 10 sekund / obr. 4, aby dobrze się połączyły.
- Jeśli używasz dodatków (pokrojonej czekolady, wiórków kokosowych, orzechów itp.), dodaj je do masy. Mieszaj 5 sekund / obr. 3 lub wymieszaj delikatnie szpatułką, aby nie rozdrobnić kawałków.
BAbki bez niczego a na pewno smakują mega!
OdpowiedzUsuńFajna propozycja. Czasem brakuje niektórych składników w domu i można mimo wszystko zrobić coś pysznego.
OdpowiedzUsuńWow! Proste składniki i świetny efekt. Muszę wypróbować w weekend!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Pyszne ! Jeszcze ciepłe 😁😅
OdpowiedzUsuńZrobione wczoraj i potwierdzam GENIALNIE szybko je się robi
OdpowiedzUsuńA jakiś pomysł jak zrobić z nich babeczki cytrynowe?
OdpowiedzUsuńHej! Chciałabym zrobić, ale nie wiem jakiej wielkości jest kubek, 250ml?
OdpowiedzUsuńtak standardowy 250! :D
UsuńIle babeczek z tej ilości?
OdpowiedzUsuń