Przepisy na płatki amarantusowe - fit & wegańskie

Placuszki amarantusowe z jabłkiem - ok. 250 kcal

  • 1 szklanka płatków z amarantusa
  • 1 jabłko (starte na tarce)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu można pominąć
  • 1/2 szklanki wrzątku 

Płatki amarantusowe zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 min. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Za pomocą łyżki nakładaj masę na patelnie i podsmażaj (najlepiej bez oleju) do zarumienienia.

Najlepiej smakują z owocami, jogurtem lub dżemem.

Bananowe pancakes z amarantusem - ok. 390 kcal 

  • 2 dojrzałe banany (im dojrzalsze tym lepsze!)
  • pół szklanki płatków z amarantusa
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej (lub pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki cukru waniliowego lub 2 krople ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
  • szczypta soli
  • 1/4-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (w zależności od potrzeby)
Płatki amarantusowe zalej wrzątkiem odstaw na 10 min. Banany rozgnieć widelcem. Dodaj płatki amarantusowe ukręć na jednolitą masę. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz pozostałe składniki. Masa powinna przypominać trochę gęstsze ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodaj mleka. Podsmażaj do zarumienienia.

Idealne do sezonowych owoców czy syropu klonowego.
 

Opcja na termomix:

  • Umieść w misie termomix 1/2 szklanki płatków amarantusa i zalej je wrzątkiem (lub zalej zimną i zagotuj w trybie czajnika) 0.5cm nad poziomem płatków. Odstaw na 10 minut.
  • dodaj 2 dojrzałe banany, zblenduj 10 sek/obr. 8.
  • Następnie: 1/2 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii, oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • Wyrób składniki w termomix na średnich obrotach 5 ob / ok 30 sek, wyrabianie ciasta, aż do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby, dodaj 1/4-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
  • Podsmażaj placuszki na lekko natłuszczonym rondlu lub patelni na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron.

Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, masełko, syrop klonowy lub jogurt.


Placki amarantusowe z gruszkami (bezglutenowe)

  • 1 szklanka płatków amarantusowych
  • 2 gruszki
  • 3/4 szklanki mleka lub mleka roślinnego 
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • *miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy
  • *owoce do przybrania

Płatki amarantusowe zalać wrzątkiem ok. 1:1, dodać szczyptę soli i zagotować w małym garnku, zmniejszyć ogień i zostawić na ok 15-20 min, aż amarantus wchłonie całkowicie wodę. Ostudzić
Gruszkę obrać, pokroić w drobiną kostkę i zblendować z mlekiem roślinnym. Dodać ostudzony amarantus, mąkę i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem w razie potrzeby.

Smażyć placuszki po ok.2 minuty z każdej strony.

Opcja na termomix:

  • Do naczynia termomixa dodać płatki amarantusowe 1 szklanka i 1 szklanka wody, ustawić:100stC/ obr. 3, 10min, w razie potrzeby zostawić bez podgrzewania na dodatkowe 5 min aż amarantus wchłonie całkowicie wodę
  • Gruszkę obrać (opcjonalnie), pokroić na kawałki gruszkę wrzucić do termomixa. Dodać mleko - obroty 10 sek. obr. 8.
  • Dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać 1 minuta, stopniowo zwiększając obroty 4-8.
  • Masę dosłodzić miodem lub syropem klonowym w razie potrzeby
  • Smażyć przez ok.2 minuty z każdej strony.

EDIT 2024 - postanowiłam zaktualizować przepisy i zrobić je też w opcji na termomix

1 komentarz:

Adbox