Placuszki amarantusowe z jabłkiem - ok. 250 kcal
- 1 szklanka płatków z amarantusa
- 1 jabłko (starte na tarce)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu można pominąć
- 1/2 szklanki wrzątku
Płatki amarantusowe zalej wrzątkiem. Odstaw na 10 min. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Za pomocą łyżki nakładaj masę na patelnie i podsmażaj (najlepiej bez oleju) do zarumienienia.
Najlepiej smakują z owocami, jogurtem lub dżemem.
Bananowe pancakes z amarantusem - ok. 390 kcal
- 2 dojrzałe banany (im dojrzalsze tym lepsze!)
- pół szklanki płatków z amarantusa
- pół szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej (lub pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru waniliowego lub 2 krople ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
- szczypta soli
- 1/4-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (w zależności od potrzeby)
Opcja na termomix:
- Umieść w misie termomix 1/2 szklanki płatków amarantusa i zalej je wrzątkiem (lub zalej zimną i zagotuj w trybie czajnika) 0.5cm nad poziomem płatków. Odstaw na 10 minut.
- dodaj 2 dojrzałe banany, zblenduj 10 sek/obr. 8.
- Następnie: 1/2 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub pełnoziarnistej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii, oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Wyrób składniki w termomix na średnich obrotach 5 ob / ok 30 sek, wyrabianie ciasta, aż do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby, dodaj 1/4-1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta.
- Podsmażaj placuszki na lekko natłuszczonym rondlu lub patelni na średnim ogniu, aż do zarumienienia z obu stron.
Placki amarantusowe z gruszkami (bezglutenowe)
- 1 szklanka płatków amarantusowych
- 2 gruszki
- 3/4 szklanki mleka lub mleka roślinnego
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- *miód lub syrop klonowy lub syrop z agawy
- *owoce do przybrania
Płatki amarantusowe zalać wrzątkiem ok. 1:1, dodać szczyptę soli i zagotować w małym garnku, zmniejszyć ogień i zostawić na ok 15-20 min, aż amarantus wchłonie całkowicie wodę. Ostudzić
Gruszkę obrać, pokroić w drobiną kostkę i zblendować z mlekiem roślinnym. Dodać ostudzony amarantus, mąkę i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem w razie potrzeby.
Smażyć placuszki po ok.2 minuty z każdej strony.
Opcja na termomix:
- Do naczynia termomixa dodać płatki amarantusowe 1 szklanka i 1 szklanka wody, ustawić:100stC/ obr. 3, 10min, w razie potrzeby zostawić bez podgrzewania na dodatkowe 5 min aż amarantus wchłonie całkowicie wodę
- Gruszkę obrać (opcjonalnie), pokroić na kawałki gruszkę wrzucić do termomixa. Dodać mleko - obroty 10 sek. obr. 8.
- Dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać 1 minuta, stopniowo zwiększając obroty 4-8.
- Masę dosłodzić miodem lub syropem klonowym w razie potrzeby
- Smażyć przez ok.2 minuty z każdej strony.
EDIT 2024 - postanowiłam zaktualizować przepisy i zrobić je też w opcji na termomix
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis
OdpowiedzUsuń