Przepis na Termomix: Pasztet z orzechów włoskich i pieczarek

Nic tak nie smakuje jak rozsmarowanie tego pasztetu na kawałku świeżego, domowego chleba i cieszenie się jego delikatnym i lekko słodkawym smakiem.



Do tej pory na blogu znajdziecie dwa inne pasztety na termomix:


Ten przepis przypomina mi jesień. Aromat orzechowt i zapach grzybów. Tak chciałam się poczuć otulona jesinną autą jednak w zimowy, styczniowy dzień. Także wy możecie przygotować orzechowy pasztet w dowolnym momencie roku, ponieważ jest wykonany z dostępnych całorocznie, zdrowych, naturalnych produktów - pieczarki i orzechy włoskie.


Przepis jest bardzo prosty a do tego EKSPRESOWY!

W wersji BEZ TERMOMIXA POTRZEBUJESZ TYLKO BLENDER I PATELNIĘ!

SKŁADNIKI:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 100 g pieczarek
  • 150 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie 20 g oleju orzechowego (zamiast tego użyj dowolnego oleju roślinnego)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa


PRZYGOTOWANIE

Obierz czosnek i cebulę. Do termomixa wrzucamy cebulę przeciętą w 3 lub 4 kawałkach Siekamy je razem przez 3 sekundy/ prędkość 5

Opuszczamy kawałki w kierunku ostrzy.

Dusimy je z oliwą z oliwek: 5 minut / 120º / prędkość 1.

Tymczasem myjemy pieczarki i kroimy pieczarki na połówki.

Dodajemy pieczarki do naczynia i dusimy przez 5 minut, 100º, prędkość 1.

Do naczynia dodajemy orzechy włoskie Miażdżymy przez 15 sekund, prędkość 6.

Opuszczamy posiekaną mieszankę w kierunku ostrzy i przyprawiamy, dodając również szczyptę gałki muszkatołowej.

Mieszamy przez 30 sekund, prędkość 2 i dodajemy olej roślinny przez otwór, aby pasztet był bardziej kremowy i ponawiamy 30 sekund, prędkość 2.

Gotowy pasztet przekładamy do słoiczka, albo  od razu na chleb! 

1 komentarz:

Adbox