Jadłonomia: Rewolucyjny pasztet wegański - przepis + wersja na termomix


Podobno najlepszy wegański pasztet na świecie i co wam powiem, a no prawda !
Rewolucyjny pasztet Jadłomii
Kremowy, gładki, orzechowy i bez pieczenia
Świetny z whisky i bez

Wrzucam wam przepis na rewolucyjny pasztet bez mięsa.
Absolutnie każdy powinen go spróbować!!!

Ten przepis to wegański pasztet, który może być najlepszą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych pasztetów jaki do tej pory jadłam. Nie przypominam sobie czy cokolwiek wegańskiego mi tak smakowało jak ten pasztet i robię go już teraz co roku na gwiazdkę. Nie jest jak pieczone pasztety, jest kremowy, bardzo intensywny, orzechowy. Jego kremowość nie przypomina jednak pasztetu studenckiego jak z puszki, ale taki wytrawny, elegancki sprzedawany w luksusowym słoiczku 🔝 

Wrzuciłam wam to zdjęcie, żeby nie kopiować treści, ale też przepiszę składniki, jakby ktoś chciał sobie skopiować jako listę zakupów. Od razu zrób 2 porcje, bo zniknie ekspresowo:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (110 g)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1/4 łyżeczki tymianku, suszonego
  • szczypta papryki wędzonej
  • 3–4 łyżki oleju
  • 3 łyżki whiskey, dowolnego wina lub bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa
  • sól i czarny pieprz


wegański  rewolucyjny pasztet Jadłonomii wersja na termomix 

Przygotowanie w Thermomixie krok po kroku:


  • Orzechy włoskie wsyp do naczynia miksującego i zmiel je 15 sek / prędkość 6. Przełóż do innego naczynia.
  • Cebulę obierz i przekrój na ćwiartki, wrzuć do naczynia miksującego i posiekaj: 3 sek / prędkość 5
  • Szpatułką zssuń posiekaną cebulę ze ścian naczynia ku ostrzom.
  • Dodaj olej i liść laurowy. Podsmażaj: 5 min / 120ºC / prędkość 1.
  • Dodaj przyprawy: majeranek, tymianek, paprykę wędzoną, sól i pieprz (gałka muszkatołowa opcjonalnie). Smaż kolejne 4 min / 120ºC / prędkość 1.
  • Dodaj whiskey (lub wino, lub bulion) na 1 min / 120ºC / prędkość 1
  • Usuń liść laurowy
  • Dodaj zmielone orzechy, wodę, sos sojowy i opcjonalnie płatki drożdżowe. Ustaw: 15 min / 100ºC / prędkość 1, *bez kubka dozującego, aby pozwolić alkoholowi odparować.
  • Po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko 30 sekund / 100ºC / prędkość 4. Jeśli masa jest za gęsta, możesz dodać więcej wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
  • Przełóż pasztet do słoika lub innego pojemnika i pozwól mu ostygnąć. Następnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia.

* W Thermomixie kubek dozujący -mała miarka, która pasuje do otworu w pokrywie urządzenia. Podczas gotowania lub mieszania składników, kubek dozujący można umieścić w otworze, aby zapobiec rozpryskiwaniu się składników, ale jednocześnie pozwala na uwalnianie pary i nadmiaru ciepła.

3 komentarze:

  1. cos co zdecydowanie wypróbuje :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jest przepyszny, szkoda, ze tak mało wyszło. Następnym razem powiększę przepis o 3 x. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i potwierdzam powyższy komentarz składników jest na małą porcję, dla 2 osób praktycznie znika w jeden wieczór, więc conajmnien 2x razy lub i 3x razy więcej zrobić bo to najlepszy wegański zamiennik pasztetu jaki jadłam!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Adbox