Chrupiący kalafior z sosem harissa-majo

Kalafior zawsze kojarzył mi się z gotowanym dodatkiem, który w dzieciństwie i tak był w raz z fasolką szparagową w moim ulubieńcach. W końcu jak nie kochać warzyw z bułką tartą? Kalafior może jednak być gwiazdą stołu czy raczej główną częścią dania. 

Ostrzegam, znika błyskawicznie ze stołu!

Wystarczy odrobina przypraw, odpowiednia panierka i patelnia. Chrupiące różyczki kalafiora z pikantnym majonezem harissa - dla mnie to jedno z najlepszych odkryć ostatnich miesięcy.

Super chrupiący kalafior z harissa majo 

– prosty przepis, który pokochasz


Tu znajdziesz wideo na moim YT, zapraszam do obserwowania po sporo wideo inspiracji. 


Jeśli lubisz szybkie przepisy, które znikają z talerza w kilka minut i wszyscy pytają o dokładkę, ten przepis jest dla ciebie. Prosty, ale w punkt do smaku. Baaajka, majonez harissa? To banalnie prosty sos, który dodaje charakteru i świetnie podkręca smak.Zrobisz go raz, a będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

Składniki na chrupiący kalafior z harissa majo

Kalafior:

  • Połówka kalafiora, pokrojona w płaskie różyczki (łatwiej się smaży)
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Panierka:

  • 1/2 szklanki bułki tartej lub panko lub poł na pół
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/8 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Ciasto:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego (owsiane, migdałowe lub sojowe)
  • 1/2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Harissa majo:

  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie składniki panierki w misce.
  2. W drugiej misce połącz składniki ciasta na gładką masę – powinno być trochę gęstsze od naleśnikowego.
  3. Kawałki kalafiora najpierw zanurz w cieście, pozwól nadmiarowi ścieknąć, a potem obtocz w panierce.
  4. Rozgrzej na patelni olej (powinno go być około 0,5-1 cm, żeby kalafior mógł się dobrze usmażyć). Smaż różyczki na średnim ogniu, aż będą złociste – około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp natką pietruszki.
  6. Majonez harissa przygotujesz w kilka sekund – po prostu wymieszaj wszystkie składniki.

Uwagi

Przepis możesz łatwo dostosować do swoich potrzeb. Nie masz pasty harissa? Użyj odrobiny sambal oelek albo chili w proszku – będzie trochę inny, ale nadal świetny. Chcesz bardziej chrupiącego? Dodaj więcej panko.


A jeśli lubisz podkręcić smaki, możesz dorzucić do panierki trochę czarnego sezamu albo czosnku w proszku. Kombinuj, bo kalafior to naprawdę wdzięczne warzywo, które ma fajny potencjał w kuchni.


Smacznego i koniecznie daj znać, jak wyszło!

1 komentarz:

Adbox