5 najlepszych śniadań na weekend NA SŁONO!

Są takie weekendy, kiedy zupełnie nie masz pomysłu jakie zjeść śniadanie. Na dodatek - chciałabyś dodać zdjęcie tego śniadania na Instagram, bo przecież to jest jedna z tych rzeczy, które robisz z myślą WŁAŚNIE O INSTAGRAMIE (TUTAJ O TYM PISAŁAM). Wymyśliłam więc, że przyda ci się duża porcja inspiracji i teraz podaję ci na talerzu (dosłownie) całą gamę pysznych przepisów na śniadanie ;)

1. Tosty z szynką parmeńską i jajkiem sadzonym

To śniadanie należy do jednych z moich ulubionych. Słone ale zarazem delikatne, ze słodką nutą majonezu. Zobacz sama na zdjęciu! Czy nie wygląda pysznie w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw? Nie mówiąc już o tym, ze jest najprostszym śniadaniem na świecie.

Składniki: 

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego

2 jajka

2 plastry szynki parmeńskiej

2 łyżeczki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Pieczywo wrzuć do tostera, jajka usadź a szynkę parmeńską usmaż, aby przyrumieniła się z obu stron. Tosty posmaruj majonezem, a później ułóż na sobie wszystkie składniki. Pycha!

 

2. Jajka zapiekane w pomidorach

Składniki: 
tyle pomidorów ile jajek - w zależności od tego ile zjesz :)
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw podpiecz pomidory w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę. Gdy skórka zacznie lekko schodzić - wbij w nie jajka. Posól, Popieprz i czekaj aż białko się zetnie :)

3. Croque Madame - trochę inaczej



Ta popularna kanapka podbiła serca nie tylko francuzów. Uwielbia ją cała Europa. Sprawdzi się idealnie na letnie śniadanie na tarasie!

Składniki: 

  • pełnoziarnista bagietka
  • pokrojona w cienkie plasterki szynka
  • 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
  • szpinak świeży
  • cebula czerwona
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu beszamelowego
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Świeżą bagietką przekrój na pół wzdłuż i wszerz. Zrób sos beszamelowy i poczekaj aż wystygnie. Następnie usmaż jajko, a w rondelku zblanszuj świeży szpinak z czerwoną cebulą. Kiedy sos wystygnie, posmaruj nim pieczywo, połóż szynkę, szpinak z cebulą i usmażone na twardo jajko. Wszystko oprósz serem gruyere :)

4. Shakshouka (czytaj: szakszuka)

To danie to najlepsze, co możesz zjeść w niedzielę rano. Kiedy po raz pierwszy znalazłam na nią przepis robiłam ją co niedzielę, przez 4 tygodnie! Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, a czas jaki trzeba jej poświęcić to jakieś 10 minut. Ja preferuję wersję wegetariańską, ale jeśli masz ochotę, możesz dodać do niej szynkę, bekon czy inne dobroci ;)

Mam nadzieję, że oczaruje cię równie mocno jak mnie!


Shakshouka wegetariańska - składniki:

  • 4 jajka (najsmaczniejsze są od młodych, wolnowybiegowych kur)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 pomidory (najlepiej malinowe)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili (lub ok. 1/2 łyżeczki chili w płatkach)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • tymianek

Shakshouka wegetariańska - sposób przygotowania:

Pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy trzeba usmażyć na patelni na oliwie, aż zrobi się z nich gęsty sos (przypominający ten do sosu bolognese). Następnie musisz wbić jajka tak, aby każde żółtko było w możliwie równym odstępie od poprzedniego, tak jakbyś robiła jajka sadzone ;) Wszystko razem musi robić się do czasu aż białko się nie zetnie. Najlepiej użyć pokrywki :) Gotowe!


5. Tartaletki z łososiem i szpinakiem

Ten przepis jest idealny, kiedy masz na zrobienie śniadania trochę więcej czasu. Jest obłędnie przepyszny, ale wymaga sporo pracy. Mimo wszystko, umieściłam go tutaj, ponieważ jest naprawdę warty uwagi i poświęconego na niego czasu! ;)


Składniki:
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 cebula biała
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g szpinaku
  • tarty ser żółty
  • 2 jajka
  • ciasto francuskie
  • oliwa


Sposób przygotowania: 

Przygotuj foremki do pieczenia o średnicy 8-10 centymetrów. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów. Następnie jedną z foremek powycinaj krążki z ciasta i wyłóż nim środek każdej z foremki. Ponakłuwaj widelcem każdą tartaletkę i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut. Łososia oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dodaj śmietankę i dopraw. Wystudź, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty ser i wymieszaj razem. Do każdego z zapieczonych spodów z ciasta nałóż przygotowany szpinak z łososiem. Tak przygotowane tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekaj 10-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox