Drożdżowe racuchy jabłkowe wegańskie na termomix


Drożdżowe racuchy jabłkowe w wersji wegańskiej mogą być świetnym pomysłem na śniadanie! Chociaż wydaje się, że to mnóstwo roboty, to odkąd mam termomix, praktycznie robię je bez wysiłku. Dodam, że nie prowadzę żadnej afiliacja ani nic, więc nie sprzedaję wam termomixa.


Racuchy to smak dzieciństwa, wakacji u babci, jesiennej aury i powrotu do szkoły. Przez lata ich nie jadłam, "bo za dużo roboty". Więc czas to zmienić!


Racuchy są źródłem węglowodanów, które dają nam kopa energii niezbędnej na rozpoczęcie dnia. Jabłka to doskonałe źródło błonnika, szczególnie jeśli jecie także skórki! Wspomagają trawienie i utrzymają uczucie sytości przez dłuższy czas.

Przepis na racuchy można łatwo modyfikować, dodając różne składniki, np. inne owoce, orzechy czy nasiona, które wzbogacą wartość odżywczą śniadania. 

Dodatkowo mąkę możecie wymienić na razową, albo wymieszać mąkę pszenną z odżywką białkową.

Wersja wegańska nie zawiera jajek ani mleka, co jest dobrą wiadomością dla wegan lub dla tych, którzy mają alergie na te składniki! Także to fajna propozycja dla alergików.


Składniki:

  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki (~ 130g mąki)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (około 240 ml)
  • 2-3 jabłka
  • 7g drożdży instant (lub około 15g świeżych drożdży)
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • Do podania: syrop klonowy i gorzka czekolada lub cukier puder, może być łyżka jabłek że słoika, świeże owoce itp


Przygotowanie:

1) Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na kawałki i włóż do naczynia miksującego termomiksa. Jeśli nie przeszkadzają ci skórki zostaw jabłko ze skórką -oszczędzasz czas i dostarczysz błonnik

2) Dodaj do jabłek łyżeczkę soku z cytryny (jeśli używasz) i cynamonu dla smaku. Ustaw termomiks na prędkość 4-5 obr / 5 sek, aby posiekać jabłka na drobne kawałki. Jeśli wolisz drobniejsze wydłuż czas siekania, ale nie przesadź, aby jabłka nie stały się papkowate. Przełóż posiekane jabłka do miski i odstaw na bok.

3) (Bez potrzeby mycia naczynia miksującego) Wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Wlej mleko roślinne. Zamknij pokrywę i ustaw termomiks na funkcję mieszania prędkość temp. 37 st / 4 obr. / 20 sek, aby połączyć składniki w gładkie ciasto.

4) Pozostaw ciasto w termomixie na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły działać i ciasto nieco urosło.

5) Po tym czasie, dodaj posiekane jabłka do ciasta w termomiksie. Użyj funkcji odwróconego obrotu (jeśli dostępna) na prędkości 2 obr wsteczne, 10 sekund, aby delikatnie wymieszać jabłka z ciastem. 
Na tym etapie jeśli chcesz możesz dodać też coś więcej np. kawałki gorzkiej czekolady czy rodzynki

6) Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta z jabłkami na patelnię, formując małe placuszki. Smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.


Podawaj z ulubionymi dodatkami lub sprawdzą się klasycznie z cukrem pudrem czy syropem klonowym

1 komentarz:

Adbox