- 360 g twardego tofu (2 kostki)
- Pół małego pora (biała część)
- 1 mała cukinia
- Pół czerwonej papryki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej lub mąki z ciecierzycy dla wersji bezglutenowej
- 3/4 łyżeczki curry
- Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól pieprz do smaku
Przygotowanie w Thermomiksie:
1) Pokrój każde tofu na 3-4 kawałki i umieść w naczyniu miksującym Thermomiksa. Użyj funkcji Turbo przez 1-2sek, aby rozdrobnić na mniejsze kawałki, naśladując teksturę mielonego mięsa.
2) Do naczynia miksującego dodaj pół pora, 1 cukinię przetnij na 3-4 kawałki i pół czerwonej papryki przekrojone jeszcze na pół. Ustaw Thermomiks na prędkość 5obr. / 5 sekund, aby drobno posiekać warzywa.
3) Dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę, curry, słodką paprykę, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju roślinnego i 1 łyżkę wody do naczynia miksującego Thermomiksa i ustaw na funkcję mieszania prędkość 3 obr / 10 sek, aby delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki bez rozdrabniania ich na papkę.
Odstawienie masy: Pozostaw masę w misce na około 15 minut, aby smaki się połączyły, opcjonalnie dopraw solą i pieprzem.
Smażenie: Usmaż na patelni na średnim ogniu. Nakładaj łyżką porcje masy i smaż z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kotletów.
Wychodzi ok 6 większych lub mniejszy 9 kotletów, więc na 3 porcje akurat.
1 porcja to około
1 porcja to około
Kalorie: 355 kcal na porcję
- Białko: 14.4g
- Tłuszcz: 11.4g
- Węglowodany: około 16.2g
Dzięki za super przepis! Ostatnio mam straszną fazę na tofu i takie kotlety akurat świetnie się wpasują do mojego jadłospisu :)
OdpowiedzUsuń