Wegańska zupa szczawiowa w 15 min



 

Oto przepis na wegańską zupę szczawiową, który można przygotować w 15 minut! 


Składniki:

  • 1 słoik szczawiu mielonego (350g)
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego (wegańskiego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • ugotowane ziemniaki (idealne jak zostają 2-3 ziemniaki "z wczoraj") 
  • sól i pieprz do smaku

  1. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
  2. Dodaj mielony szczaw i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
  3. Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
  4. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki 
  5. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mlekiem roślinnym i dodaj do zupy, mieszając ciągle. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowa zupa szczawiowa wegańska jest gotowa do podania. Jest idealna do podania z tofu a la jajko. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox