Oto przepis na wegańską zupę szczawiową, który można przygotować w 15 minut!
Składniki:
- 1 słoik szczawiu mielonego (350g)
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego (wegańskiego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- ugotowane ziemniaki (idealne jak zostają 2-3 ziemniaki "z wczoraj")
- sól i pieprz do smaku
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.
- Dodaj mielony szczaw i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki
- W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mlekiem roślinnym i dodaj do zupy, mieszając ciągle. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowa zupa szczawiowa wegańska jest gotowa do podania. Jest idealna do podania z tofu a la jajko. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz