Proste i zdrowe wegańskie ciasto migdałowe z termomixa


Migdały są wartościowe dla zdrowia, mogą obniżać zły cholesterol, a przede wszystkim są pyszne! Dlatego bez zbędnego słowa wstępu zapraszam na przepis!

Składniki:

  • 1 szklanka tartych migdałów (ok. 100-120 g)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju


Jeśli nie masz tartych możesz zwykłe migdały umieścić wcześniej w termomixie 15 sek/obr.7

Instrukcje:


W Termomiksie umieść 1 szklankę tartych migdałów, 1 szklankę mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.


Dodaj 3/4 szklanki mleka roślinnego i 1/4 szklanki oleju do pozostałych składników w Termomiksie.


Połącz składniki w Termomiksie na obrotach 4-5 przez około 20-30 sekund, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie miksuj zbyt długo, aby ciasto nie stało się zbyt gęste.


Przelej uzyskaną masę do formy do pieczenia.


Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, lub do momentu gdy ciasto będzie złociste i dobrze wypieczone.


Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia. Moim zdaniem najlepsze jest dzień po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox