Wegańskie złote mleko - gotowe w parę minut

Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam złotego mleka stało się dla mnie czymś więcej niż tylko napojem. Idealne połączenie smaków i korzyści zdrowotnych to mój ukochany napój zimowy obok czekolady i grzańca. Dziś chcę podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na kremowe, wegańske złote mleko!


Złote mleko to jeden z tych napojów, które uwielbiamy i są idealne do picia w popołudniowe godziny, kiedy temperatura zaczyna spadać, a nic nie smakuje lepiej niż rozgrzanie się od środka pysznym i pocieszającym, otulającym napojem. Ponadto ma niesamowite właściwości. 

Pyszne, lekko pikantne, kremowe, cudoooowneee

Przepis na moje złote mleko

Składniki:

  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki mleka migdałowe (najlepsze niesłodzone)
  • 2 łyżki syrop klonowy lub miód (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki mielona kurkuma
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszony imbir lub 1.5 cm świeży imbir
  • (opcjonalnie) pół łyżeczki olej kokosowy
  • (opcjonalnie) pół łyżeczki cukru waniliowego
  • czarny pieprz szczypta 

W małym garnku mieszam równą część lekkiego mleka kokosowego i niesłodzonego mleka migdałowego, tworząc idealną, kremową bazę.
Dodaję kurkumę i wzbogacam smak odrobiną oleju kokosowego, który nie tylko dodaje kremowości, ale też pomaga w mieszaniu kurkumy, ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Nie zapominam o odrobinie czarnego pieprzu – to magiczny składnik, który zwiększa aromat i podobno też biodostępność kurkuminy. Słodzę do smaku (na szklankę 1 łyżka), zazwyczaj wybierając syrop klonowy. 

Podgrzewam wszystko razem, mieszając, aż napój będzie gorący, ale nie wrzący. Proste i szybkie – tylko kilka minut i gotowe!

I teraz najlepsza rzecz! 

Możemy zrobić gotowy mix w słoiku na zapas, dodać etykietkę "złote mleko" i mieć zawsze pod ręką! Te dwie wersje trochę się różnią, ale obie są pyszne!

Jest to również świetny pomysł na oryginalny prezent dla kogoś, kogo bardzo kochacie, będzie wam wdzięczny przez całe życie 💛

ZŁOTE MLEKO ✨


SKŁADNIKI (na około 25 filiżanek):

Na mieszankę:
  • 12 łyżek kurkumy
  • 4 łyżki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 płaska łyżeczka mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

Na jedną filiżankę:

200 ml dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka mieszanki
(opcjonalnie) pół łyżeczki oleju kokosowego
(opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

Na każdą filiżankę, którą chcemy wypić, potrzebna będzie łyżeczka mieszanki, którą dodajemy do ciepłego mleka roślinnego. Ja mieszam z mlekiem owsianym, które jest naturalnie słodkie, jeśli używacie innego mleka, możecie dodać słodzik.

Przyprawy użyte w przepisie zawierają substancje odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach. Mleka roślinne ze sklepu zazwyczaj zawierają część oleju, ale jeśli robicie własne mleko roślinne, zaleca się dodać pół łyżeczki oleju kokosowego do filiżanki :)


Dlaczego pokochałam złote mleko?

Złote mleko, znane również jako haldi doodh, ma swoje korzenie w tradycyjnej medycynie indyjskiej, Ajurwedzie. To napój, który cenię nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za jego właściwości lecznicze. Kurkuma, główny składnik złotego mleka, jest znana z właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Jest ceniona w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat i stosowana na wiele sposobów np. przy problemach z oddychaniem, bólu stawów, zmęczeniu i problemach trawiennych.

Ciekawe jest to, że współczesne badania również potwierdzają te korzyści, wskazując na kurkumę jako na potężny antyoksydant z właściwościami antybakteryjnymi i przeciwnowotworowymi. Zakochały się w niej koncerny kosmetyczne.

Ale to nie tylko kurkuma! 

Inne składniki, takie jak imbir i cynamon, również przynoszą korzyści zdrowotne, zwłaszcza ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.


Złote mleko stało się dla mnie idealnym, zimowo-popołudniowym zastrzykiem energii. To wspaniały napój dla Ciebie i dla gości. Idealnie aromatyczny na relaksujące popołudnie. To mój nowy rytuał do świątecznej świeczki i książki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox