Domowy syrop na kaszel z cebuli z 2 składników

Łatwy przepis na syrop na kaszel z cebuli to stara ludowa metoda na kaszel i przeziębienie  znana przez nasze babcie. Łączy on dobrze znane korzyści płynące z cebuli i opcjonalnie też miodu (jeśli jecie), aby stworzyć prosty, niedrogi domowy syrop na kaszel, który pomaga złagodzić ból gardła i oczyścić nadmiar śluzu.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki miodu lub cukru (dla wegan może być syrop klonowy)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry lub kostkę
  2. Ułóż pokrojoną cebulę w słoiku, warstwami
  3. Po każdej warstwie cebuli dodaj trochę miodu lub cukru
  4. Zakończ warstwami cebuli, a następnie szczelnie zamknij słoik
  5. Pozostaw słoik w chłodnym, ciemnym miejscu na około 12 godzin. W tym czasie cebula puści sok, tworząc syrop.

Cebula, choć prosta w swojej naturze, jest potężnym warzywem leczniczym. Zawiera antyoksydanty, witaminę C w małych ilości, ale to czemu zawdzięcza swoje działanie to związki siarki, które mają działanie antybakteryjne i antywirusowe. 
Cebula działa przeciwzapalnie, co może przynieść ulgę w stanach zapalnych gardła i oskrzeli, często towarzyszących kaszlowi.

Zazwyczaj zasypuję po prostu cukrem, tak też robiła moja babcia, chociaż okazjonalnie dawała miód.

Miód jest naturalnym środkiem zmiękczającym, który łagodzi podrażnione gardło i przyczynia się do łagodzenia kaszlu. Dla wegan alternatywą może być syrop klonowy, który również posiada właściwości łagodzące.

Napiszcie w komentarzach czy znaliście syrop i czy u was też był stosowany w domu 

1 komentarz:

  1. Moja babcia zawsze robiła taki syrop, jak ktoś był chory! Potem przejęła to moja mama, teraz czas na mnie :D Choć u nas dodaje się jeszcze cebulę i goździki. Możesz nie wierzyć, ale jest napraaawdę ok w smaku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Adbox