Łatwy przepis na syrop na kaszel z cebuli to stara ludowa metoda na kaszel i przeziębienie znana przez nasze babcie. Łączy on dobrze znane korzyści płynące z cebuli i opcjonalnie też miodu (jeśli jecie), aby stworzyć prosty, niedrogi domowy syrop na kaszel, który pomaga złagodzić ból gardła i oczyścić nadmiar śluzu.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki miodu lub cukru (dla wegan może być syrop klonowy)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój na cienkie plastry lub kostkę
- Ułóż pokrojoną cebulę w słoiku, warstwami
- Po każdej warstwie cebuli dodaj trochę miodu lub cukru
- Zakończ warstwami cebuli, a następnie szczelnie zamknij słoik
- Pozostaw słoik w chłodnym, ciemnym miejscu na około 12 godzin. W tym czasie cebula puści sok, tworząc syrop.
Cebula, choć prosta w swojej naturze, jest potężnym warzywem leczniczym. Zawiera antyoksydanty, witaminę C w małych ilości, ale to czemu zawdzięcza swoje działanie to związki siarki, które mają działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Cebula działa przeciwzapalnie, co może przynieść ulgę w stanach zapalnych gardła i oskrzeli, często towarzyszących kaszlowi.
Zazwyczaj zasypuję po prostu cukrem, tak też robiła moja babcia, chociaż okazjonalnie dawała miód.
Miód jest naturalnym środkiem zmiękczającym, który łagodzi podrażnione gardło i przyczynia się do łagodzenia kaszlu. Dla wegan alternatywą może być syrop klonowy, który również posiada właściwości łagodzące.
Napiszcie w komentarzach czy znaliście syrop i czy u was też był stosowany w domu
Napiszcie w komentarzach czy znaliście syrop i czy u was też był stosowany w domu
Moja babcia zawsze robiła taki syrop, jak ktoś był chory! Potem przejęła to moja mama, teraz czas na mnie :D Choć u nas dodaje się jeszcze cebulę i goździki. Możesz nie wierzyć, ale jest napraaawdę ok w smaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń