Pierogi z kiełbasą i sosem serowym Robusto

Pierogi (a w wyjątkowych przypadkach pieróg, jeśli ktoś potrafi poprzestać na jednym) to symbol polskości. Jak chcemy kogoś z zagranicy ugościć to CYK pierożek i czekamy na zachwyty. Cienkie ciasto, które jest nadziewane, gotowane, a następnie podsmażane na maśle (z cebulką i idealnie też czosnkiem). Są pyszne, sycące i świetnie nadają się do przygotowania na zapas – wystarczy je zamrozić, by mieć pod ręką szybki obiad na później.


Pierogi z kiełbasą - kumulujemy tradycję polską w jednym

Nasze pierogi były nadziewane ziemniakami i serem czyli typowo jako pierogi ruskich czy też ukraińskich wareników. 

Ponieważ przyjeżdżali nasi znajomi w tym ich kumpel z USA chcieliśmy zrobić kumulację polskości na talerzu i podać je w towarzystwie swojskiej kiełbasy wiejskiej.


Jak ktoś nie wie to mówimy o tej charakterystycznej, w kształcie podkowy, robionej z wieprzowiny i cielęciny, ogromu majeranku i czosnku. Miałam to szczęście dorastać w rodzinie z bardzo mocnymi tradycjami, gdzie kiełbasa wiejska musi być ze wsi i gdzie takie smaki były na porządku dziennym, więc nie wybrzydzam nad kiełbasą, a wręcz wiem, że dobra kiełbasa to rarytas. 

Na tę chwilę nie planuję robić własnej kiełabsy, ale następnym razem, kiedy odwiedzę ciocię na wsi zamierzam zdobyć przepis od sprawdzonego źródła. Tymczasem muszę zadowolić się tym, co znajdę u  rzeźnika (brońcie się przed kiełabsą z plastikowego worka podpisaną "wiejską".

Domowe pierogi

Pierogi można oczywiście kupić w sklepie nie brakuje marek, które oferują gotowe pierogi. Jednak jeśli masz odrobinę czasu i chęci, polecam zrobić je samodzielnie, bo smakują o niebo lepiej! 

Niestety, moja rodzina nie zostawiła mi żadnego sekretnego, dziedziczonego z pokolenia na pokolenie przepisu, więc musiałam szukać na własną rękę w Internecie. Jeśli też zdecydujesz się na domową produkcję, sugeruję zmodyfikować klasyczne przepisy i zastąpić np. twaróg bardziej wyrazistym serem (mi przynajmniej taka wersja nie-ruskich, smakuje bardziej).


Przygotowanie krok po kroku


Kiełbasa

Pokrój kiełbasę na kawałki wielkości jednego kęsa i podsmaż na patelni, aż będzie ciepła i na złoto przypieczona. 

Pierogi

Ugotuj pierogi w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub własnym przepisem. Następnie na tej samej patelni, na której smażyła się kiełbasa, podsmaż posiekaną cebulkę i ząbek czosnku, aby wydobyć jego aromat. Dodaj ugotowane pierogi na patelnię i lekko je przyrumień.


Sos Robusto – konieczny wykwintny dodatek

Jako wielbicielka serów nie mogę pominąć sosu na bazie mojego ulubionego sera Uniekaas Robusto. To wyjątkowy ser z Holandii – kremowy, o intensywnym smaku, łączący nuty dojrzałego goudy i parmezanu, z chrupiącymi kryształkami tyrozyny. Może i nie jest polski, ale idealnie uzupełnia nasz obiad!


Jak przygotować sos:

  1. Zetrzyj drobno 1/2 szklanki sera Robusto.
  2. W rondlu podgrzej 1 szklankę śmietany kremówki na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.
  3. Dodawaj ser partiami, energicznie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Nie wrzucaj całego sera na raz, bo może się zwarzyć i zrobić gumowaty.
  4. Gdy ser się rozpuści, pozwól sosowi delikatnie się gotować przez 5-10 minut, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Powinien oblepiać tył łyżki.
  5. Dopraw sos solą koszerną i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.


Niby zwykłe pierogi, a to danie zaskoczenie dla zmysłów – połączenie tradycyjnych pierogów, aromatycznej kiełbasy i kremowego sosu tworzy kompozycję, której babcie by się nie spodziewały - ale na pewno nie powiedziałyby nie. 

Spróbuj, a zakochasz się w tych smakach tak samo jak ja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox