Przepis na kurczaka w parmezanie z makaronem orzo w sosie cytrynowo-alfredo

Ten przepis jest prze-przepyszny, ale... no cóż, ma niemało kalorii. Może nawet brzmi jak zawał na talerzu. W sumie dlatego smakuje jak NIEBO w GĘBIE. To połączenie soczystego kurczaka w parmezanowej panierce, delikatnego makaronu orzo i kremowego sosu cytrynowo-alfredo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne, kiedy masz ochotę na coś wykwintnego bez spędzania całego dnia w kuchni.

Składniki:

Kurczak w parmezanie:

  • 1 opakowanie włoskiego dressingu 
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 450 g polędwiczek z kurczaka

Makaron orzo:

  • 250 g makaronu orzo

Sos cytrynowo-alfredo:

  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 2 szklanki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 1/2 szklanki startego goudy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj dressing, parmezan i czosnek granulowany. Obtocz w tej mieszance polędwiczki z kurczaka, ułóż je na blasze do pieczenia i posyp pozostałą panierką. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Makaron orzo ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Po odcedzeniu nie płucz makaronu.

W rondlu rozpuść masło, dodaj sok z cytryny i śmietanę. Gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając, a następnie stopniowo dodawaj sery, aż całkowicie się rozpuszczą. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj skórkę z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Połącz sos z ciepłym makaronem i podawaj z kurczakiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox