Super tanie domowe chipsy ze skórek wieprzowych

 


Dzisiaj mam dla Was cośkontrowersyjnego! 

Przepis na keto chipsy bez węglowodanów, które są nie tylko przepyszne, ale też super tanie. Idealne na studencką kieszeń! Nie przypuszczacie nawet, jak dobre mogą być chipsy zrobione ze... skórek wieprzowych. 

Dostępne za grosze na stoiskach mięsnych, cieniutkie skórki wieprzowe to super opcja na chipsy lub prażynki. Brzmi nietypowo, ale uwierzcie, że to prawdziwy hiciooor.

A co najlepsze, przygotowanie ich jest szybkie i proste. Nie wierzcie mi tylko spróbujcie sami!


Dlaczego skórki wieprzowe? No cóż, to nie tylko dodatek babć do kiszek i salcesonów. Są źródłem kolagenu (tak, tego od zdrowej skóry i mocnych stawów). Ale najlepsze jest to, że kosztują jakieś śmieszne 2 zł za kilogram. Idealne na studencki budżet, co?

Chipsy bez węglowodanów – jak to zrobić? Skórki wieprzowe to super opcja, jeśli wyrzucamy z diety zbędne cukry, a przyjmujemy coś, co nasyci, zasmakuje i nie opróżni portfela.


🥓Super tanie chipsy z skórek wieprzowych🥓


Składniki:

  • Skórki wieprzowe
  • Sól
  • Suszony czosnek
  • Słodka wędzona papryka

Przygotowanie:

  • Przygotowanie skórek: 

Najpierw myjemy skórki i w razie potrzeby czyścimy. Następnie kroimy je na paski o szerokości około 2 cm i długości 3-4 cm. Pamiętajcie, by były super cienkie (zazwyczaj takie od razu kupujemy więc nie ma to raczej znaczenia, jednak lepiej to podkreślić). Krojenie skórek chwile zajmie, ale ułatwi Wam to życie, jeśli użyjecie do tego nożyczek.

Następnie gotujemy skórki w nieosolonej wodzie przez około 30 minut. 

  • Pieczenie: Po ugotowaniu odsączamy skórki papierowym ręcznikiem i rozkładamy je na papierze do pieczenia. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut. Będą idealnie złote i chrupkie.


  • Doprawienie:Po upieczeniu przekładamy chipsy do miski i doprawiamy. Mieszamy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki suszonego czosnku i łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki i taką posypką traktujemy chipsy. Możecie też zrobić wersję bardziej klasyczną i posypać je tylko solą morską.


I gotowe! Macie przed sobą pyszną, zdrową i tanią przekąskę, idealną na wieczory filmowe czy sesyjne maratony. Smacznego!



Jest też opcja zrobienia z nich "prażynek" wołowych.


🥓Prażynki z skórek wieprzowych🥓

Wersja ciut dłuższa, ale warta uwagi to prażynki! Tak, takie prażynki też można kupić właśnie jako niemieckie prażynki wieprzowe, ale możemy zrobić własne chipsy prażynki ze skórek wieprzowych - prosty przepis dla każdego

To modyfikacja przepisu z powyżej wymagająca dodatkowego elementu - zamiast pieczenia,  mamy tutaj mały twist: wysuszenia naszych skórek a następnie smażenia ich w głębokim oleju

To co gotowi na Domowe Prażynki Wieprzowe!



Prażynki wieprzowe w stylu studenckim – Piecz i Chrup!"


Składniki:

  • Skórki wieprzowe – te tanie, co już znamy
  • Olej do smażenia – wybierzcie coś stabilnego na wysokie temperatury np. słonecznikowy lub rzepakowy, byle nie oliwa
  • ulubione przyprawy – sól, papryka, czosnek, tymianek, oregano, gotowy mix do pizzy, chilli - co lubisz

Przygotowanie:

...kroki jak wyżej

1. Po ugotowaniu i odsączeniu skórek, rozłóż je na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130-150 stopni Celsjusza. Susz je przez około 1 godzinę. Skórki się skurczą i będą mniejsze niż przed pieczeniem, ale idealnie przygotowane do następnego etapu.

2. Po suszeniu przyszedł czas na smażenie. Rozgrzej olej w głębokim garnku i wrzuć suszone skórki. Smaż je krótko do złotego koloru i chrupkości.

3. Wyjmij prażynki z oleju, połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp je gorące swoimi ulubionymi przyprawami.

Boom! I masz swoje własne, idealnie chrupiące, domowe prażynki ze skórek wieprzowych. Proste, prawda? I jakie tanie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox