Mam dla was dziś świetny przepis, który trzeba spróbować. Zdrowy, prosty, warzywny. Proste placuszki, które smakują dzieciom i dorosłym. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami!
Jako ciekawostkę - placuszki są całkowicie wegańskie, gdyż wystarczy niewielka i są odpowiednie dla 100% roślinożerców! Robiłam je w wersji wegetariańskiej i wegańskiej i w obu są pyszka!!!
To super pomysł jeśli nie wiemy co podać na wegański obiad dla znajomych.
Sam przepis jest bardzo prosty, a najbardziej pracochłonną częścią niestety jest tarcie warzyw na tarce. I uwaga BRUDZIMY TYLKO 1 MISKĘ! To jest moja ulubiona część tego przepisu ;)
Składniki:
- 1-2 średnie cukinie - starte (wymieszać z solą +1 łyżeczka i pozostawić na 30 minut - odcisnąć wodę)
- 1-2 marchewki - starte
- pół cebuli - posiekana
- 2 ząbki czosnku - drobno posiekać lub sprasować, wymieszać z cebulą
- 2,5 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka zwykłego lub sojowego (lub wody - wersja "studencka")
- 1 jajko lub 4 łyżki siemienia lnianego jasnego*
- 1 kostka bulionu warzywnego
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki pieprzu
- w razie potrzeby doprawić jeszcze solą
Przygotowanie:
* Len zagotuj w około 1-1,5 szklanki wody (2-5min od zagotowania), aż pojawi się lepki biały płyn, część wody odparuje. Zostaw na 15-20 min. Odsącz nasiona, zostaw kleik jako zastępnik jajka.
1) Cukinię i marchewkę połącz z cebulą i czosnkiem.
2) Dosyp mąkę i dobrze wymieszaj, aby równomiernie obkleiła warzywa.
3) Dodaj mleko oraz jajko (siemię lniane). Dopraw kostką rosołową i papryką słodką.
4) Całość pozostaw, aby trochę stężała na około 10 minut (ja w tym czasie ogarniam kuchnię).
5) Usmaż nie za grube placki na cienkiej warstwie oleju (lub użyj patelni teflonowej beztłuszczowej) na średnim ogniu.
Propozycja podania:
- Placki świetnie komponują się na przykład z pieczonymi grzybami i tofu - jesienno-sezonowo.
- Są też idealne, aby podać je jako zamiennik kaszy czy ziemniaków w daniu głównym.
- Można je podać ze śmietaną lub twarożkiem, a do tego drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, pietruszką (lub innymi ziołami).
Smacznego!!!
Słyszałam o tym, ale nigdy nie miałam motywacji do zrobienia tych placuszków \:)
OdpowiedzUsuńhttp://najlepszy-blog-monki.blogspot.com/
O ja! Ale mi zrobiłaś smaka. W tym tygodniu bedą u mnie placki na 99% :D
OdpowiedzUsuńpolecam :D są cudownie chrupiące!
UsuńO kurczę, wyglądają suuuper! Ja ostatnio robiłam z samej cukini, pychotka! <3
OdpowiedzUsuńRobię w tym stylu ale dodaję kaszkę manną i mniej mąki - wtedy fajnie się wiążą ;)
OdpowiedzUsuń