Banalnie proste ciasto bananowe z czekoladą

 SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • ok. 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 2 tabliczki czekolady
  • kilka łyżek bułki tartej


1. Banany miksujemy, lub porządnie rozdrabniamy widelcem. Czekolady kroimy na drobne kawałki (ja dzieliłam każdą kostkę na 4). Masło roztapiamy i studzimy. Okrągłą formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu.

2. W jednej misce łączymy mokre składniki (jogurty, masło, olejek waniliowy, banany, jajka). W drugiej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona).

3. Do „mokrej” miski stopniowo dodajemy zawartość „suchej” miski i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę.

Ciasto jest najlepsze ciepłe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zabrać ze sobą do pracy i podgrzać w mikrofalówce. Na zimno też jest fajne. Dosyć ciężkie, wilgotne od bananów i z dużymi kawałkami czekolady. Tak. Czekolada jest tu znaczącym elementem.


 


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox