Zanim przejdziemy do przepisu, mała lekcja historii o niezwykłym duecie czekolady i mięty. Już w 600 roku n.e. Majowie delektowali się czekoladą, ale dopiero po amerykańskiej rewolucji zaczęto łączyć czekoladę z miętą.
Po triumfie Amerykanów w 1776 roku Anglia utraciła kontrolę nad handlem tytoniem, a Hiszpanie wprowadzili na rynek swój rodzimy skarb czyli ziarno kakaowca. Gorzka, intensywna czekolada początkowo nie zdobyła serc Europejczyków, więc zaczęto ją mieszać z różnymi przyprawami, aż w końcu odkryto, że mięta jest doskonałym uzupełnieniem smaku. Minęło trochę czasu, zanim ten duet zdobył popularność, ale teraz czekolada z miętą to jeden z ulubionych smaków lodów w Ameryce i baza dla słynnego koktajlu Grasshopper z lat 50.
Przepis na ciasteczka Grasshopper
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 40 g kakao w proszku (najlepiej gorąca czekolada w proszku)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 g masła (niesolonego, miękkiego)
- 100 g drobnego cukru
- 130 g jasnego cukru trzcinowego (mocno ubitego w miarce)
- 1 duże jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego (lub likieru Creme de Menthe)
- 150 g gorzkich kropelek czekoladowych (60% kakao)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek kakao i sodę oczyszczoną.
- W dużej misce ubij masło z cukrami, aż masa będzie puszysta i jednolita.
- Dodaj jajko, sól oraz ekstrakty, dokładnie mieszając.
- Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec ręcznie wmieszaj krople czekoladowe (można je zastąpić drobno posiekanymi miętowymi czekoladkami typu Andes).
- Na blachy nakładaj kulki ciasta w odstępach 5 cm – ciasteczka mocno się rozleją podczas pieczenia. Na każdej blaszce zmieści się około 9 ciasteczek.
- Piecz jedną blachę na raz przez 8-12 minut, w zależności od tego, czy wolisz ciasteczka miękkie, czy bardziej chrupiące.
----------🎄 Idealne na święta 🎄----------
Ciasteczka Grasshopper cookies to fajny amerykański świąteczny przysmak. Ich miękkość, połączona z wyrazistym miętowo-czekoladowym smakiem, sprawia, że będą świetnym towarzyszem szklanki mleka dla Świętego Mikołaja albo dla Ciebie w zimowy wieczór.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz