Grasshopper Cookies - miękkie ciasteczka miętowo-czekoladowe

Zanim przejdziemy do przepisu, mała lekcja historii o niezwykłym duecie czekolady i mięty. Już w 600 roku n.e. Majowie delektowali się czekoladą, ale dopiero po amerykańskiej rewolucji zaczęto łączyć czekoladę z miętą.

Po triumfie Amerykanów w 1776 roku Anglia utraciła kontrolę nad handlem tytoniem, a Hiszpanie wprowadzili na rynek swój rodzimy skarb czyli ziarno kakaowca. Gorzka, intensywna czekolada początkowo nie zdobyła serc Europejczyków, więc zaczęto ją mieszać z różnymi przyprawami, aż w końcu odkryto, że mięta jest doskonałym uzupełnieniem smaku. Minęło trochę czasu, zanim ten duet zdobył popularność, ale teraz czekolada z miętą to jeden z ulubionych smaków lodów w Ameryce i baza dla słynnego koktajlu Grasshopper z lat 50. 

Inspirując się tym smakiem, postanowiłam stworzyć ciasteczka, które oddają cały jego urok.


Przepis na ciasteczka Grasshopper

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
  • 40 g kakao w proszku (najlepiej gorąca czekolada w proszku)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115 g masła (niesolonego, miękkiego)
  • 100 g drobnego cukru
  • 130 g jasnego cukru trzcinowego (mocno ubitego w miarce)
  • 1 duże jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego (lub likieru Creme de Menthe)
  • 150 g gorzkich kropelek czekoladowych (60% kakao)


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia lub matami silikonowymi.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek kakao i sodę oczyszczoną.
  3. W dużej misce ubij masło z cukrami, aż masa będzie puszysta i jednolita.
  4. Dodaj jajko, sól oraz ekstrakty, dokładnie mieszając.
  5. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec ręcznie wmieszaj krople czekoladowe (można je zastąpić drobno posiekanymi miętowymi czekoladkami typu Andes).
  6. Na blachy nakładaj kulki ciasta w odstępach 5 cm – ciasteczka mocno się rozleją podczas pieczenia. Na każdej blaszce zmieści się około 9 ciasteczek.
  7. Piecz jedną blachę na raz przez 8-12 minut, w zależności od tego, czy wolisz ciasteczka miękkie, czy bardziej chrupiące.


----------🎄  Idealne na święta 🎄----------

Ciasteczka Grasshopper cookies to fajny amerykański świąteczny przysmak. Ich miękkość, połączona z wyrazistym miętowo-czekoladowym smakiem, sprawia, że będą świetnym towarzyszem szklanki mleka dla Świętego Mikołaja albo dla Ciebie w zimowy wieczór. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox