Jak zrobić purée z dyni?
- Piekarnik nagrzać na ok. 200 st.
- Dynię należy przekroić na pół lub na 4.
- Dynie ułożyć na blasze (skórą do dołu) i piec około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka.
- Wyjąć do ostygnięcia na 15-20 min.
- Wydrążyć pestki. Następnie łyżką zbierać miąższ z dyni do kielicha blendera.
- Zmiksować miąż na gładkie purée.
Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawekować i mieć przez cały rok ;)
Można dodać przypraw korzennych (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 mielonych goździków, szczypta gałki muszkatałowej), albo zostawić jako uniwersalną bazę do ciast, kremów, smoothie, zup, a nawet jako smaczek dla naszego pupila
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz