Puree z dyni - podstawowy przepis

Jak zrobić purée z dyni?

  1. Piekarnik nagrzać na ok. 200 st. 
  2. Dynię należy przekroić na pół lub na 4.
  3. Dynie ułożyć na blasze (skórą do dołu) i piec około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. 
  4. Wyjąć do ostygnięcia na 15-20 min.
  5. Wydrążyć pestki. Następnie łyżką zbierać miąższ z dyni do kielicha blendera.
  6. Zmiksować miąż na gładkie purée. 

Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku lub zawekować i mieć przez cały rok ;)

Można dodać przypraw korzennych (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 mielonych goździków, szczypta gałki muszkatałowej), albo zostawić jako uniwersalną bazę do ciast, kremów, smoothie, zup, a nawet jako smaczek dla naszego pupila

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox