Japońskie omlety z tofu, ale inaczej


Jeśli jesteś fanką kuchni japońskiej, ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Możesz to nazwać "omlet buritto" bo trochę to przypomina 🤫


Japońskie omlety z tofu

✨  Składniki:

100g ryżu do sushi

100g tofu 

4 jajka

1 łyżka oleju roślinnego

1 marchewka obrana i starta na tarce o grubych oczkach

4 liście sałaty

1 dymka

opcjonalnie kilka liści kolendry lub pietruszki

2 kwadraty 30x30 z pergaminu do pieczenia 


👉 Marynata do tofu

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżki szczypiorku


Składniki marynaty wymieszaj. Tofu pokrój w 1-2cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Jeśli masz możliwość tofu przygotuj dzień wcześniej, by mocno przeszło marynatą. 

Odcedz tofu z marynaty. Marynatę zachowaj. 

Ugotuj ryż. Przełóż do miski niech ostygnie.

Na rozgrzany olej na patelni wrzuć pokrojoną drobno dymkę i marchewkę. Smaż ok 5 min aż zmiękną. Dodaj marynaty i smaż do odparowania.

Masę podziel na dwie części - będzie dwa omlety.

Roztrzep 2 jajka lekko ubij.

1 porcję masy z marchewki rozłóż równomiernie na patelni. Wlej lekko ubite jajka. Smaż bez mieszania aż jajko się zetnie.

Omlet wyłóż na pergamin.

Usmaż drugi omlet.

Połowę ryżu, tofu, liści sałaty, liści kolendry lub pietruszki umieść na środku omleta i zwijaj ściśle pergaminem.


Podaj z sosem sojowy 😋

1 komentarz:

  1. Ale pysznie się prezentują te omlety, chętnie wypróbuje przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Adbox