Płaskie “chlebki” bez piekarnika

 


Chlebek  patelni to coś co czasem, każdemu się przyda, dlatego dzisiaj 4 ekspresowe przepisy. Niby podobne a jednak z różnych końców świata! Łatwe z rzeczy, które zawsze masz w domu dlatego warto się nauczyć robić awaryjne chlebki bez piekarnika!


Roti przysmak z Indii

Składniki na chlebek Roti:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki ciepłej wody (może być nieco więcej lub mniej w zależności od rodzaju mąki)

- 1/2 łyżeczki soli


Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.

2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając, aby uzyskać miękkie ciasto.

3. Wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na 15-20 minut.

5. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek (około 15 cm średnicy).

6. Smaż placki na rozgrzanej suchej patelni przez około 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko przypieczone i pojawią się pęcherzyki powietrza.


Indyjski chlebek Naan

Ciekawostka: Popularny też w wersji nadziewanej ziemniakami i z dodatkiem szpinaku

Składniki:

- 1 łyżeczka drożdży instant

- 1/2 szklanki ciepłej wody

- 2 szklanki mąki

- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego

- 2 łyżki oleju (np. roślinnego)

- 1/2 łyżeczki soli


Instrukcje na perfekcyjny Naan

1. W małej miseczce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.

2. W dużej misce połącz mąkę, sól, jogurt (może być wegański) i olej.

3. Dodaj rozczyn z drożdży do pozostałych składników i wyrób na gładkie ciasto.

4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny do wyrośnięcia.

5. Podziel ciasto na kulki (około 6 sztuk), rozwałkuj każdą na placek o grubości około 0,5 cm.

6. Smaż na gorącej patelni (lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 250°C) przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż naan będzie złocisty i puszysty.


Chlebek Pita doskonały zawsze smak śródziemnomorski

Składniki:

- 1 szklanka ciepłej wody

- 2 łyżeczki suchych drożdży 

- 1 łyżeczka cukru

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oliwy z oliwek


Instrukcje:

1. W małej miseczce wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Odstaw na 5-10 minut, aż zacznie się pienić.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.

3. Dodaj rozczyn z drożdży oraz oliwę z oliwek do suchych składników i wyrób na gładkie ciasto.

4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Podziel ciasto na 6-8 kulek, rozwałkuj każdą na okrągły placek o średnicy około 15 cm.

6. Smaż z każdej strony na średnim ogniu ok 4 min. Lub upiecz placki w gorącym piekarniku na kamieniu do pizzy lub blasze w temperaturze 230°C przez około 5-7 minut, aż będą napuchnięte i złociste.


Meksykańska Tortilla

Składniki:

- 2 szklanki mąki uniwersalnej (typ 500)

- 1/2 łyżeczki soli

- 3/4 szklanki ciepłej wody

- 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła


Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.

2. Dodaj ciepłą wodę oraz oliwę z oliwek lub rozpuszczone masło i wyrób na gładkie ciasto.

3. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 15 minut.

4. Podziel ciasto na 8-10 kulek, rozwałkuj każdą na cienki placek o średnicy około 15 cm.

5. Smaż placki na suchej patelni przez około 1 minutę z każdej strony, aż będą lekko przypieczone i elastyczne.



2 komentarze:

  1. Dobre jedzonko. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taki typ wypieków! Są super do przegryzienia, zup, sałatek czy po prostu do zjedzenia z dodatkami.

    OdpowiedzUsuń

Adbox