Kiedy chcesz coś wyjątkowego, co wygląda jak z restauracji, ale jest wegańskie i proste do zrobienia, ten przepis jest dla Ciebie! Delikatne różki wypełnione aromatycznym farszem – idealne na świąteczny stół lub jako przekąska na domówkę. W wersji roślinnej zamiast kurczaka używamy kostki sojowej (lub gotowego wegańskiego kurczaka), a zamiast jajka – tofu o jajecznym smaku.
Gotowi? To lecimy!
Składniki:
- 📍 200 g kostki sojowej (lub wegańskiego kurczaka, np. Tindle, Next!)
- 📍 3 placki tortilli
- 📍 200 g pieczarek
- 📍 pół cebuli
- 📍 100 g tofu (wcześniej zamarynowane w soli czarnej „kala namak”, która nadaje smak jajeczny)
- 📍 100 g wegańskiego sera typu mozarella (startego na tarce)
- 📍 2 łyżki majonezu wegańskiego
- 📍 sól i pieprz do smaku
- 📍 koperek
- 📍 sezam lub czarnuszka (do dekoracji)
- 📍 oliwa do smażenia
Kostka sojowa: Jeśli używasz suchej kostki sojowej, ugotuj ją według instrukcji na opakowaniu w bulionie warzywnym z dodatkiem przyprawy do kurczaka wodzie (działa też dla kotletów sojowych). Następnie dobrze odciśnij z wywaru i pokrój w drobną kostkę. Jeśli korzystasz z gotowego wegańskiego kurczaka – pokrój go od razu.
Tofu a la jajeczne: Tofu pokrój w małą kostkę i zamarynuj przez minimum 30 minut w soli czarnej (kala namak) z odrobiną wody, by nabrało „jajecznego” smaku.
Tortille: Pokrój placki na 4 trójkąty. Każdy brzeg posmaruj odrobiną wody (lub oliwy) i zwiń w kształt rożka. Opcjonalnie-posmaruj oliwą z wierzchu i posyp sezamem lub czarnuszką Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 10–15 minut, aż będą chrupiące i lekko złociste.
Farsz: Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie z cebulką, aż pieczarki będą miękkie i lekko zrumienione. Dodaj je do pokrojonej kostki sojowej / wegańskiego kurczaka. Następnie wymieszaj farsz z tofu jajecznym, wegańskim serem, majonezem i przyprawami. Wszystko dokładnie połącz, by uzyskać jednolitą masę.
Nadziewanie: Ostudzone rożki wypełnij przygotowanym farszem. Posyp posiekanym koperkiem dla dekoracji.
PS: polecam też na blogu mój absolutnie najlepszy przepis na wegańskie babeczki czekoladowe, do którego sama regularnie wracam bo zawsze wychodzą idealne!
Polecam to idealna przekąska vege, oczywiście inspirowana mocno tą nie-wege, ale spróbujcie zaskoczycie się jakie to dobre!
Wow, jakie fajne jedzonko. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja dla wegan.
OdpowiedzUsuń