Co łączy nas Polaków i daleką Koreę? Zamiłowanie do kiszonek, a szczególnie kapusty!
Koreańczycy to nasi azjatyccy bracia w zamiłowaniu do jedzenia fermentowanych rzeczy, z tym że oni wolą jeszcze podać wszystko na ostro.Kimchi (wymawiamy: kimczi) to tradycyjne danie, dodatek kuchni koreańskiej. Aromatyczna, pikantna, kiszona kapusta podawana jest przez cały rok. My jako naród nie jesteśmy fanami aż tak ostrej kuchni, ale rozgrzewające kimchi na pewno przypadnie wam do gustu. Idealne na jesień i zimę. Także kiście teraz, by cieszyć się swoim aromatycznym słoikiem za 2-4 tygodnie!
Kimchi
- - pół kapusty pekińskiej (ok. 0,5 kg)
- - ok. 11 wody
- - 2 łyżki soli
Składniki na pastę kimchi:
- - 1/3 szklanki wody
- - 1 płaska łyżka mąki ryżowej
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 ząbek czosnku
- - kawałek cebuli (1/4 niewielkiej cebuli)
- - 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru -1,5 łyżki sosu sojowego
- - 1 łyżka ostrej papryki -1 łyżka słodkiej papryki
- - 3 łyżki posiekanego szczypioru
- - pół marchewki pociętej na cienkie paski
Kapustę posiekaj na kawałki, przełóż do miski, zalej wodą z solą, dociśnij talerzykiem i odstaw na ok. 60 minut.
Przygotuj kleik ryżowy. W małym garnku zagotuj wodę z mąką ryżową oraz cukrem. Mieszaj do czasu, aż otrzymasz gęsty, ryżowy kleik. Odstaw do przestudzenia.
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj (zetrzyj na tarce lub rozdrobnij blenderem). Następnie do przestudzonego kleiku dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir sos sojowy, paprykę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Kiedy pasta będzie wymieszana dodaj posiekany szczypior oraz marchew i jeszcze raz wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz