Poniższe przepisy zawierają zarówno porcje kuchenne jak i wagowe, można sobie raz po raz odpuścić i pohołdować jedząc pysznie, słodko ale nadal zdrowo!
Omlet bananowy z jabłkiem 380 kcal
- mąka gryczana lub owsiana – 2 łyżki [20g]
- cynamon mielony – 2 x szczypta [1g]
- olej rzepakowy uniwersalny - łyżka [10g]
- jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 4 łyżki [80g]
- miód pszczeli - łyżeczka [14g]
- banan dojrzały, obrany - 1 sztuka [100g]
- jabłko – mała sztuka [100g]
Banan rozdrobnij widelcem w misce. Dodaj olej, mąkę i szczyptę cynamonu i roztrzep. Na małą rozgrzaną patelnię wlej masę. Piecz z obu stron. Jabłko pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Omlet przełóż na talerz, na połowie połóż owoce i złóż na pół. Polej jogurtem.
Placuszki jogurtowe 460 kcal
- mały jogurt naturalny – [100g]
- mąka gryczana lub owsiana – 5 łyżek [50g]
- jajko –1 sztuka [50g]
- miód – płaska łyżeczka [10g]
- proszek do pieczenia – szczypta [1g]
- olej rzepakowy – łyżeczka [5g]
- nektarynka – sztuka [15g]
- cynamon – szczypta [1g]
Wymieszaj
jogurt, jajko, miód, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj dokładnie masę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Nakładaj
porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z dwóch stron. Pokrój
nektarynkę. Gotowe placki udekoruj cynamonem i kawałkami owocu.
Dyniowa owsianka 370 kcal
- Płatki owsiane górskie – 5 łyżek [50g]
- Napój roślinny niesłodzony – niepełna szklanka [200ml]
- Cynamon – szczypta [1g]
- Miód – łyżeczka [15g]
- Orzechy włoskie – 3 sztuki [12g]
- Puree z dyni – 3 łyżki [60g] (z tego przepisu: puree z dyni)
Płatki zalej napojem roślinnym np. mlekiem sojowym niesłodzonym. Dodaj puree z dyni, miód i przyprawy. Gotową owsiankę posyp pokruszonymi orzechami.

Chyba jutro sobie zrobię te placuszki jogurtowe. akurat mam jogurt :D Namówiłaś mnie!
OdpowiedzUsuń