Bułki z patelni z 3 składników! Tanie bez drożdży bez jajek


Ten przepis na bułki z patelni (czy  też "bieda bułki" jak mówiła moja kumpela) był moim wybawieniem na studiach, bo minimum jakie wymaga to 3 składniki - mąka, olej, proszek do pieczenia. Nikt o bułkach z patelni nie myślał nawet w kontekście wegańskie czyl eko. To były po prostu studencko tanie bułki, gdy brakowało do pierwszego. 


Obecnie cena pieczywa czy ceny ogólnie są już problem coraz większej liczby Polaków. Wszystkie ceny zawrotnym tempie skaczą do góry, cena pieczywa już skoczyła o 19,9 % (mamy ledwo połowę roku!) podczas, gdy zapowiadana inflacja w rok do roku ma wynosić 13.6% i nic nie zapowiada nam zmian na lepsze. Nasz rząd, któremu brakuje jednak podstaw ekonomii jako narzędzie poprawy sytuacji proponuje... wyższą minimalną krajową. Co oznacza, że inflacja dalej będzie rosła, a coraz większa liczba osób dostanie umowy na cześć etatu z oczekiwaniem, że będą dalej wyrabiać tę samą pracę. 


Chyba zacznę serię postów w stylu 

🍲 kuchnia oszczędniej gospodyni 🍲


Wracając jedna do optymistyczniejszego tematu czas na nasze nie do bułki z patelni bez drożdży bez jajka i bez wysiłku!  


Chociaż brzmią "biednie" to wspomnienie studiów, imprez i zagryzania kaca bułeczką maczanką w mleku. To wspomnienie pieczenia ich na patelni w babskim gronie na kolację, by zjeść je z resztkami różnych smarowideł jakie się zebrały u współlokatorek. To w końcu smak jajecznicy smażone jednocześnie razem z bułką z patelni odświeżaną na zasadzie, byle szybko i tanio. Jednak smacznie i z sentymentem wspominam te eksperymenty. 



Wbrew temu co się wydaje te bułki nie są gorsze niż kajzerki z żabki, a świeże z masłem czy serem są FE-NO-ME-NAL-NE. 

A przy okazji vegan friendly 😎 Może Nawet powinnam je nazwać jakimś przykuwającym wzrok nie "biedne bułki" tylko wegańskie bułki z patelni dla prawdziwych histerów gotowania, wersja ekonomiczna - oczywiście żartuję! 


Czas na przepis 


Bułki z patelni bez jajka i bez drożdży

Składniki (na ok. 6 sztuk) 
  • szklanka (200 g) mąki 
  • płaska łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka (5 g) soli 
  • pół szklanki wody (lub mleko) 
  • 1 łyżka stołowa (20 ml) oleju

  1. Wymieszaj wszystkie składniki. 
  2. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, nakryj ściereczką na 20-30 min. 
  3. Następnie rozwałkuj ciasto na znaczną grubość ok. 1 cm. 
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. 
  5. Smaż bułki na średnim pod przykrywką ok 10 min (po 5 min na każdą stronę).

W wersji na bogato można je nadziewać i podsmażyć z nadzieniem w środku np. kawałkiem sera w kostce czy pieczarkami i cebulą. 


Daj znać czy podoba Ci się ten przepis! 🎀

1 komentarz:

Adbox