W niczym nie skłamię jeśli powiem, że to chyba najpyszniejszy wegański makaron orientalny jaki w życiu jedliście! Poczuj smak Azji z każdym kęsem! ♥️
Składniki idealne. Chrupiące tofu, które rozpływa się w ustach, a do tego soczyste warzywa - miękkie i podsmażone jednocześnie w słodko pikantnym sosie podane jak w dobrej restauracji . To wszystko splata się z miękkimi nitkami ramen, tworząc danie, które jest pyszne na języku, pobudza zmysły i kusi aromatem. Nie daj się kusić, tylko leć do kuchni spróbować
Całość jest naprawdę prosta i inspirowana przepisem na jajeczny makaron azjatycki jednak ja zdecydowanie wolę wersję z tofu.
Quick overview! Czyli ogólne kroki, jak prosty i leniwy jest to przepis.
Zaczynamy od ugotowania makaronu ramen, który następnie schładzamy, aby zachował idealną teksturę, możemy odstawić go na boku i w tym czasie pokroić warzywa.
Na rozgrzanym oleju smażymy paski tofu na chrupiąco, dodając do nich paski cebuli lub pora, świeżą paprykę i marchew w formie wstążek. Wzbogacamy smak drobno pokrojonym czosnkiem i imbirowym akcentem. Na koniec dodajemy kapustę pak choi, zalewamy wszystko sosem sojowym z nutą chilli i cukru, a całość mieszamy z makaronem. Ozdabiamy szczypiorkiem i orzechami nerkowca, tworząc danie pełne tekstur i smaków. Cały szczegółowy przepis poniżej!
Składniki - 2 porcje:
- 200 g makaronu ramen
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 opakowanie tofu marynowane
- 1 cebula lub 1/2 pora
- 1 mała czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 główka kapusty pak choi lub kawałek pekińskiej
- pęczek szczypiorku do dekoracji
- garść orzechów nerkowca
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
- 50 ml wody
Wygląda przepysznie, niestety unikam węglowodanów, w tym makaronu 🙁
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego makaronu.
OdpowiedzUsuńGrzechu warty! 💕
OdpowiedzUsuń