Wegański makaron azjatycki przekraczający Twoją wyobraźnię

W niczym nie skłamię jeśli powiem, że to chyba najpyszniejszy wegański makaron orientalny jaki w życiu jedliście! Poczuj smak Azji z każdym kęsem! ♥️  

Składniki idealne. Chrupiące tofu, które rozpływa się w ustach, a do tego soczyste warzywa - miękkie i podsmażone jednocześnie w słodko pikantnym sosie podane jak w dobrej restauracji . To wszystko splata się z miękkimi nitkami ramen, tworząc danie, które jest pyszne na języku, pobudza zmysły i kusi aromatem. Nie daj się kusić, tylko leć do kuchni spróbować

Całość jest naprawdę prosta i inspirowana przepisem na jajeczny makaron azjatycki jednak ja zdecydowanie wolę wersję z tofu. 

Quick overview! Czyli ogólne kroki, jak prosty i leniwy jest to przepis.

Zaczynamy od ugotowania makaronu ramen, który następnie schładzamy, aby zachował idealną teksturę, możemy odstawić go na boku i w tym czasie pokroić warzywa.

Na rozgrzanym oleju smażymy paski tofu na chrupiąco, dodając do nich paski cebuli lub pora, świeżą paprykę i marchew w formie wstążek. Wzbogacamy smak drobno pokrojonym czosnkiem i imbirowym akcentem. Na koniec dodajemy kapustę pak choi, zalewamy wszystko sosem sojowym z nutą chilli i cukru, a całość mieszamy z makaronem. Ozdabiamy szczypiorkiem i orzechami nerkowca, tworząc danie pełne tekstur i smaków. Cały szczegółowy przepis poniżej! 

Składniki - 2 porcje:

  • 200 g makaronu ramen
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 opakowanie tofu marynowane
  • 1 cebula lub 1/2 pora
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 główka kapusty pak choi lub kawałek pekińskiej
  • pęczek szczypiorku do dekoracji
  • garść orzechów nerkowca

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 50 ml wody

Przygotowanie:


Gotuj makaron ramen według zaleceń na opakowaniu, a po ugotowaniu odstaw go na sitku pod zimną wodę, by przerwać gotowanie.

Następnie rozgrzej olej na patelni. Tofu pokrój w cienkie paski i smaż, aż uzyskasz chrupiącą powierzchnię. Dodaj cebulę pociętą w piórka lub pora pokrojony w pół a następnie w cienkie paski , smaż krótko, a następnie wrzuć paski papryki i marchewkę pokrojoną w wstążki.

Do patelni dodaj drobno posiekany czosnek i imbir, całość smaż, dopóki warzywa lekko nie zmiękną. Wtedy dodaj pokrojoną kapustę pak choi. Sos przygotuj mieszając jasny sos sojowy, cukier trzcinowy, słodki sos chilli i wodę, a następnie wlej go na patelnię.

Wrzuć makaron ramen do sosu z warzywami, dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec posyp danie posiekanym szczypiorkiem i orzechami nerkowca, dodając dekoracyjny i smakowy akcent.


Tutaj znajdziesz też wideo, które mnie zainspirowało 





3 komentarze:

Adbox