Dzisiaj chcę Wam umilić końcówkę miesiąca prostym, ale robiącym wrażenie przepisem tadam wegańska pasta bezrybna poleca się na talerze!
Przygotowałam ostatnio przepis z książki Polskiej Gospodyni, ale w wersji zweganizowanej jako wersja wegańską: pasta z wędzonego tofu. Wyszła... Nie jestem wstanie powiedzieć jak dobra. To wersja która zadowoli gusty osób poszukujących roślinnych odpowiedników tradycyjnych smaków rybnych.
Wszystko możecie zrobić w blenderze lub jak ja wykorzystując Termomix, proces przygotowania staje się dziecinnie prosty, w porównaniu do oryginału z użyciem tarki ręcznej.
Dodatek świeżej marchewki nie tylko dodaje świeżości, ale też pozwala na zabawę teksturą – w zależności od tego, czy zdecydujecie się na drobne czy grube blendowanie wyjdzie trochę inna, możecie dopasować do swoich preferencji.
Składniki:
- 180 g tofu wędzonego
- 3 łyżki wegańskiego majonezu, domowego lub sklepowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon lub francuskiej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 nieduża marchewka
- co najmniej 3 długie liście szczypiorku (lub więcej według uznania)
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 1/4 arkusza nori
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie moja wariacja: 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju
Przygotowanie w Termomixie:
1. Tofu dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
2. Marchewkę i seler naciowy umyj, a następnie obierz (albo nie obieraj jak wolisz) marchewkę. Szczypiorek również umyj i osusz.
3. Umieść tofu, marchewkę, seler naciowy i szczypiorek w naczyniu miksującym Termomixa. Zetrzyj na pożądaną grubość używając funkcji turbo przez kilka sekund. Warto zacząć od krótkich pulsów, aby kontrolować teksturę.
4. Dodaj wegański majonez, sok z cytryny, musztardę, koncentrat pomidorowy, suszony czosnek, glony nori lub wakame oraz koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Ustaw Termomix na niskie obroty (np. prędkość 3) i mieszaj wszystkie składniki przez około 10-15 sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Odstaw pastę na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły.
7. Podawaj z ulubionym pieczywem, jak chleb, bajgle czy bułki, dodając świeże warzywa według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz