Wegańska 10 minutowa pasta bezrybna (opcja na termomix)

Dzisiaj chcę Wam umilić końcówkę miesiąca prostym, ale robiącym wrażenie przepisem tadam wegańska pasta bezrybna poleca się na talerze!



Przygotowałam ostatnio przepis z książki Polskiej Gospodyni, ale w wersji zweganizowanej jako wersja wegańską: pasta z wędzonego tofu. Wyszła... Nie jestem wstanie powiedzieć jak dobra. To wersja która zadowoli gusty osób poszukujących roślinnych odpowiedników tradycyjnych smaków rybnych. 

Wszystko możecie zrobić w blenderze lub jak ja wykorzystując Termomix, proces przygotowania staje się dziecinnie  prosty, w porównaniu do oryginału z użyciem tarki ręcznej.

Dodatek świeżej marchewki nie tylko dodaje świeżości, ale też pozwala na zabawę teksturą – w zależności od tego, czy zdecydujecie się na drobne czy grube blendowanie wyjdzie trochę inna, możecie dopasować do swoich preferencji.


Składniki:

- 180 g tofu wędzonego

- 3 łyżki wegańskiego majonezu, domowego lub sklepowego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka musztardy dijon lub francuskiej

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 1 łodyga selera naciowego

- 1 nieduża marchewka

- co najmniej 3 długie liście szczypiorku (lub więcej według uznania)

- ½ łyżeczki suszonego czosnku

- 1/4 arkusza nori 

- 2 łyżki posiekanego koperku

- sól i pieprz do smaku

- opcjonalnie moja wariacja: 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju


Przygotowanie w Termomixie:

1. Tofu dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.

2. Marchewkę i seler naciowy umyj, a następnie obierz (albo nie  obieraj jak wolisz) marchewkę. Szczypiorek również umyj i osusz.

3. Umieść tofu, marchewkę, seler naciowy i szczypiorek w naczyniu miksującym Termomixa. Zetrzyj na pożądaną grubość używając funkcji turbo przez kilka sekund. Warto zacząć od krótkich pulsów, aby kontrolować teksturę.

4. Dodaj wegański majonez, sok z cytryny, musztardę, koncentrat pomidorowy, suszony czosnek, glony nori lub wakame oraz koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Ustaw Termomix na niskie obroty (np. prędkość 3) i mieszaj wszystkie składniki przez około 10-15 sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji.

6. Odstaw pastę na kilka godzin w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się przegryzły.

7. Podawaj z ulubionym pieczywem, jak chleb, bajgle czy bułki, dodając świeże warzywa według uznania.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox