Efektowny, wakacyjny tofurnik z czekoladą i truskawkami

Mój ulubiony serniczek, trochę a la american „cheesecake”, ale bez sera. Do zrobienia kiedy lato wkracza w pełni, a ja mam ochotę na coś słodkiego, lekkiego i jednocześnie kremowego. Przepis ten już robiłam w różnych wersjach (oczywiście jeszcze serwoych), bo był numerem jeden u mojej babci. Może powinnam współ-robiłam, jako asystentka kuchenna!


 

Przesuńmy się w czasie do 2018 może 19 gdy postanowiłam ograniczyć nabiał (głównie przez zapalenie jelit), o serniku prawie zapomniałam... aż do niedawna, gdy zobaczyłam sernik czekoladowy z truskawkami wyglądający jak ten mojej babci!

Od pewnego czasu chodził mi po głowie tofurnik - bo wbrew temu, co myśli sporo osób, tofu potrafi być naprawdę pyszne! Postanowiłam więc w końcu poeksperymentować i stworzyć coś co złączy tradycję, czekoladę i świeże truskawki w genialne ciasto!

Ucziciwe dodam, że kiedyś bałam się tofu w deserach. Kojarzyło mi się z czymś mdłym, bez wyrazu, o dziwnej szorstkiej konsystencji - takie kiepskie wegańskie ciasta w zdrowych kawiarniach. Pobawiłam się trochę i mogę was zapewnić, że w tym przepisie tofu jest tylko tłem - kremowym, delikatnym i cudownie wchłaniającym smak czekolady. A truskawki z czekoladą? Nie skłamię jak powiem, że to klasyka, która zawsze działa. Całość jest prosta, a efekt… serio, jak z kawiarni, ale tej dobrej, tradycyjnej nie zbyt pompatycznej, ale też nie byle jakiej na rogu supermarkecie. Nie nie, to taki smak ja z cukierni, która sprzedaje ciacho z metra, zwykle jest lokalna znana wszystkim ciotkom, które po kościele lecą do cukierni po ideał do niedzielnej kawy.

Jeśli ten opis was nie zachęcił, to nie wiem co was zachęci!!!

Także, jeśli masz ochotę na coś oryginalnego, a przy tym łatwego po prostu musisz spróbować. Daj znać, czy tofu w słodkiej wersji to dla Ciebie też coś nowego?

Kremowy tofurnik z czekoladą i truskawkami

Tofurnik z truskawkami i czekoladową polewą

Przyznam, że ten przepis to moja mała rewolucja – zamiast klasycznego sernika, tofu i świeże truskawki. Masa jest aksamitna, delikatna i wcale nie brakuje jej „sernikowej” duszy. Cały urok polega na tym, że czekolada jest tylko na wierzchu – cienka warstwa, która pęka pod nożem i rozpływa się na języku. Efekt WOW bez pieczenia? Sprawdźcie sami!

Składniki (forma 20x20 cm lub tortownica 20 cm)

Spód:

  • 200 g herbatników (ja lubię pełnoziarniste, ale możesz zaszaleć z czekoladowymi)
  • 80 g roztopionego oleju kokosowego lub wege masła (lub margaryny, wegańskiej)

Masa tofurnikowa:

  • 400 g tofu naturalnego (twardego, nie silken)
  • 100 ml syropu klonowego (lub miodu, jeśli nie musi być wegańsko)
  • 100 ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe – co masz w lodówce)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru w proszku
  • 50 ml gorącej wody (do rozpuszczenia agaru)
  • garść pokrojonych w kostkę truskawek

Wierzch:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 ml mleka roślinnego lub śmietanki (wegańskiej)
  • garść świeżych truskawek do dekoracji

Jak zrobić?

  1. Spód: Herbatniki zmiel na piasek w blenderze lub rozgnieć wałkiem. Połącz z roztopionym tłuszczem i dociśnij do dna formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  2. Masa tofurnikowa: Tofu odsącz z nadmiaru wody i zblenduj z syropem klonowym, mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i wanilią. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
  3. Agar: Agar rozpuść w 50 ml gorącej wody, zagotuj przez ok. 30 sekund (to ważne, inaczej nie zastygnie!). Dodaj do masy tofurnikowej i od razu dokładnie wymieszaj.
  4. Łączenie: Do masy dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj. Całość wylej na przygotowany spód, wyrównaj i wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.
  5. Polewa czekoladowa: Czekoladę połącz z mlekiem roślinnym lub śmietanką (wegańską) i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie wylej równą warstwę na tofurnik. Udekoruj świeżymi truskawkami.

Ten tofurnik to mój letni HIT. Lekki, kremowy i idealny, kiedy marzysz o czymś słodkim, ale nie chcesz stać przy piekarniku. No i ten kontrast – delikatna masa, soczyste truskawki i chrupiąca czekolada. Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać – jestem ciekawa, czy też pokochasz tofu w słodkim wydaniu!

Kilka moich wskazówek - Jeśli boisz się tofu w deserach, wybierz tofu „delikatne”, ale nie silken ~> ma aksamitniejszą konsystencję. - Czekoladę możesz zastąpić białą ~> będzie bardziej „śmietankowo”, ale też drogo, bo trudniej dostępna. - Jeśli nie masz truskawek, sprawdzą się maliny albo jagody ~> ale truskawki nadają temu deserowi trochę letniej nostalgii.

2 komentarze:

Adbox