Maj to miesiąc obfitujący w cudowne polskie warzywa – szparagi, botwinę, rabarbar, młode ziemniaki. Dla nas wiosna to sezon pełen dni do celebrowania, a szparagi to jego prawdziwe perełki. Szparagi to nie tylko świetny smak, ale też bogactwo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się w wegańskim risotto, które jest łatwe do przygotowania i pełne wiosennych aromatów.
Jeśli masz Thermomix, ten przepis na risotto cytrynowe ze szparagami będzie strzałem w dziesiątkę. Krótka lista składników, proste kroki i smak wiosny na talerzu gotowy. Szparagi i cytryna dodają świeżości, a kremowe risotto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy 30 minut, a na twoim stole pojawi się lekki, ale sycący posiłek – idealny na kolację z przyjaciółmi, kochankiem czy rodziną.
Zobacz, jak łatwo możesz przygotować to wegańskie risotto szparagowe w Thermomixie krok po kroku
Risotto szparagowe wegańskie z Termomixa
Składniki na risotto wegańskie ze szparagami
porcja na 2-osoby- Pół szklanki ryżu basmati (około 100 g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula lub zamiennie szalotka lub pęczek szczypioru
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego (przygotowanego wcześniej)
- 40 ml białego wina
- 30 g tartego wegańskiego parmezanu lub płatków drożdżowych
- Sól morska i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oliwy extra virgin
- (opcjonalnie) kawałek gałązki tymianku
Przygotowanie
Ząbek czosnku umieść w naczyniu miksującym i posiekaj przez 5 sekund / prędkość 5.
Dodaj cebulę (lub szczypior) i posiekaj przez 5 sekund / prędkość 5.
Zgarnij posiekane warzywa ze ścianek naczynia w dół i w razie potrzeby powtórz.
Dodaj 1 łyżkę oliwy extra virgin i zeszklij przez 3 minuty / 100°C / prędkość 1.
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm.
Dodaj szparagi do naczynia miksującego i smaż przez 5 minut / 120°C / obroty wsteczne / prędkość 1.
Wyjmij szparagi z cebulą i czosnkiem z naczynia i odłóż na bok. Podsmażone końcówki z kwiatostanem polecam zostawić na boku do dekoracji ;)
Sekret ryżu:
Naczynia miksującego nie musisz myć. Dodaj pozostałą 2-3 łyżki oliwy extra virgin - tak by całe denko było pokryte.
Wsyp ryż i praż przez 3 minuty / 120°C / obroty wsteczne / prędkość 1.
Dodaj białe wino (opcjonalnie w towarzystwie dodaj gałązki tymianku) i gotuj przez 1 minutę / 100°C / obroty wsteczne / prędkość 1, bez szczelnego przykrycia - pozwól by wino odparowało.
Przez górny otwór powoli dodaj 350 ml gorącego bulionu warzywnego (połowa całkowitej ilości) i gotuj przez 10 minut / 100°C / obroty wsteczne / prędkość 1.
Dodaj odłożone wcześniej szparagi z cebulą i czosnkiem.
Dodaj pozostałe 350 ml bulionu warzywnego i gotuj przez kolejne 5 minut / 100°C / obroty wsteczne / prędkość 1. Tak by risotto nabrało kremowej konsystencji.
Dodaj wegański parmezan lub płatki drożdżowe oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj przez 10 sekund / obroty wsteczne / prędkość 1.
Przełóż risotto do misek i skrop dodatkowo oliwą przed podaniem
Ależ to risotto musi być pyszne. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńJest przepyszne! Najlepsze risotto szparagowej
OdpowiedzUsuńjakie jadłam